Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Smreka (foto: ARO)
Smreka

Izberite naravno božično drevo

Slovenija | 23.12.2016, 12:55 Blaž Lesnik

V zadnjem desetletju je v mnogih slovenskih domovih naravno drevesce zamenjalo umetno, izdelano iz plastičnih mas. Mnogi so se za nakup umetnega drevesca odločili iz ekoloških razlogov. Pa pri tem res ravnajo ekološko in ohranjajo gozdove?

Umetno božično drevo bi moralo služiti svojemu namenu dve desetletji, da se njegov negativni vpliv na okolje izenači z negativnim vplivom pridelave naravnih božičnih drevesc iz nasadov, pravijo izsledki raziskav. Če pa se odločimo in za božično drevo izberemo smrekico, ki so jo naši kmetje pridobili ob krčenju zarasti na travnikih, pod daljnovodi ali v fazi redčenja gozdnih sestojev, bi se ta doba še podaljšala. Jošt Jakša, generalni direktor Direktoriata za gozdarstvo, na Kmetijskem ministrstvu pravi:

"Naravno drevo človeku v prazničnih dneh nudi mnogo več zadovoljstva, lepote, tako vizualno kot preko drugih čutil, hkrati pa je to produkt narave in ne izdelek iz naftnih derivatov, katerega izdelava in tudi reciklaža v določeni meri onesnažuje naše okolje..."

Jošt Jakša
Jošt Jakša © osebni arhiv

Sekanje okrasnih drevesc na gozdnih površinah usmerja in nadzoruje Zavod za gozdove Slovenije po načelih nege in varstva gozdov. Lastniki gozdov lahko okrasna drevesca iz gozda sekajo le na podlagi odločbe, kjer so določeni usmeritve in pogoji za pridobivanje okrasnih dreves. Lastniki morajo že pred prevozom drevesc iz gozda le ta opremiti s posebnimi nalepkami za označevanje okrasnih dreves, ki so letos rumene barve. Prisluhnite celotnemu pogvoru!

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.