Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

Nadškofija Maribor opozarja na zavajajoče poročanje TV Slovenija o prodaji premoženja

Cerkev na Slovenskem | 29.12.2016, 12:39 Petra Stopar

Nadškofija Maribor se je z zahtevo po popravku v pismu odzvala na poročanje javne radiotelevizije o tem, da je nadškofija z državo stran od oči javnosti maja letos sklenila pogodbo za odkup velikega dela nadškofijskega premoženja. Natančneje, kot piše na portalu MMC, je Sklad kmetijskih zemljišč za 5,2 milijona evrov odkupil 540 hektarjev gozdov in vinogradov, ki jih je RKC dobila v denacionalizaciji. Na mariborski nadškofiji so zaradi »pavšalnih in zavajajočih navedb« zahtevali popravek.

Na mariborski nadškofiji so ob rob poročanju TV Slovenija in njenega spletnega portala MMC z dne 27. decembra spomnili, da je nadškofija »s svojimi upniki pred slabima dvema letoma sklenila sporazum o ureditvi medsebojnih dolžniško–upniških razmerij, v katerem se je zavezala, da bo za poplačilo svojih dolgov namenila praktično vse svoje premoženje«.

Prodajne aktivnosti Nadškofije Maribor so tako logična posledica danih zavez, pišejo na ordinariatu, »pri čemer se nepremičnine prodajajo na prostem trgu, kjer lahko kot kupec pristopi kdorkoli, ki izpolnjuje zakonske kriterije in ki ponudi pričakovano kupnino«. V okvir spoštovanja danih zavez spada tudi razpolaganje z najemnino, ki jo plačuje Biotehnična šola Maribor, tako da na nadškofiji »kategorično« zanikajo novinarjevo trditev, »da nadškofija pelje denar iz naslova najemnine mimo upnikov«.

Izpostavljanje dejstva, da je bil del premoženja, ki se prodaja, pridobljen v postopku denacionalizacije, na nadškofiji razumejo kot »tendenciozno«. »Vsi postopki denacionalizacije, v katerih je bilo vrnjeno premoženje, ki se zdaj prodaja, so namreč pravnomočno zaključeni, bili so vodeni v skladu z veljavno zakonodajo, z njihovo izvedbo pa so bile odpravljene pretekle krivice,« še pišejo.

Prav tako je po njihovem opozorilu »zavajajoče« enačenje obveznosti Nadškofije Maribor z obveznostmi družb Gospodarstvo Rast d. o. o. – v stečaju, Zvon ena holding, d. d. – v stečaju in Zvon dve holding, d. d. – v stečaju. Omenjene družbe so namreč »samostojne pravne osebe, tako, da niti posamičnih, še manj pa kumulativnih obveznosti teh družb nikakor ni dopustno prikazovati kot obveznosti Nadškofije Maribor«. »V d. o. o. in d. d. namreč družbeniki oz. delničarji jamčijo samo in izključno do višine svoje vložka v posamezno družbo, če se posebej ne izrečejo za dodatna jamstva in zaveze za obveznosti družbe,« so še v odzivu na poročanje RTV Slovenija zapisali na Nadškofiji Maribor.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Politika
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...