Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
avdienca (foto: Radio Vatikan)
avdienca

Papež: Tožiti Gospodu in bojevati se z Njim je način molitve

Cerkev po svetu | 28.12.2016, 13:20 Marta Jerebič

Tožiti Gospodu in bojevati se z Njim je način molitve, je pri današnji splošni avdienci, zadnji v tem koledarskem letu, dejal papež Frančišek. Dodal je, da vera ni samo molk, ki vse sprejema brez ugovorov, in da upanje ni gotovost, ki te ščiti pred dvomom in zbeganostjo.

Papež Frančišek je novo katehezo o krščanskem upanju navezal na Abrahama. Ta je, kot nam pove sv. Pavel, na osnovi upanja proti upanju veroval, da bo postal oče mnogih narodov. Kljub svoji in ženini starosti je veroval Božji obljubi, da bo dobil sina. Kot je poudaril papež, ti upanje daje sposobnost, da greš onkraj človeškega razmišljanja, modrosti in previdnosti sveta, onkraj tistega, kar imamo običajno za zdravo pamet, daje moč, da verujemo v nemogoče. »Upanje odpira nova obzorja, naredi nas sposobne, da sanjamo, česar si niti predstavljati ne moremo. Upanje vstopa v temo negotove prihodnosti, da bi hodili v luči. Krepost upanja je lepa in nam daje veliko moči,« je dejal papež.

Vendar pa je pot upanja tudi težka. Tudi Abraham je imel krizo obupanosti, ko potomca ni in ni bilo. A od njega se po papeževih besedah lahko naučimo, da je njegova tožba Gospodu oblika vere, način molitve. Zakaj bi sicer nagovarjal Gospoda, mu tožil in se skliceval na njegove obljube? Abraham se je v veri obrnil na Boga, da bi mu še naprej pomagal upati.

»Vera ni samo molk, ki sprejema vse brez ugovora. Upanje ni gotovost, ki nas ščiti pred dvomom in zmedenostjo. Upanje mnogokrat tava v temi, pa te kljub temu nosi naprej. Vera pomeni tudi bojevati se z Bogom, pomeni pokazati mu našo zagrenjenost, brez "pobožnega" pretvarjanja,« je še dejal papež in spregovoril o tem, kako je Bog Abrahamu pokazal zvezde – toliko bo njegovega zaroda. Če tudi nam kot edina možnost preostane le, da gledamo zvezde, tedaj je čas, da zaupamo Bogu, je še dejal papež in dodal, da upanje ne razočara.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...