Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Papež pri polnočnici (foto: Radio Vatikan)
Papež pri polnočnici

VIDEO: Papež pri polnočnici: Bog se ne bo nikoli ločil od nas!

Svet | 25.12.2016, 09:39 Marjana Debevec

Obhajamo božič – praznik Jezusovega rojstva. Med sinočnjo polnočnico je papež Frančišek poudaril, da je božična noč - noč veselja, ker je od danes za vedno Bog z nami in se ne bo nikoli ločil od naše človeškosti. Čeprav nam evangelij govori o vladarju, pa se Bog ne pojavi v palači, ampak v revščini hlevčka. Da bi ga srečali, se moramo torej odpraviti tja, kjer je On; moramo se skloniti, postati majhni, je zatrdil Frančišek.

»Bog, ki se je rodil, nas nagovarja: vabi nas, naj zapustimo utvare minljivega, da bi se usmerili k bistvenemu; naj se odpovemo našim nenasitnim zahtevam; naj zapustimo neskončno nezadovoljstvo in žalost zaradi tistega, kar nam bo vedno manjkalo. Dobro nam bo delo, če bomo te stvari opustili, da bi v preprostosti Boga otroka znova našli mir, veselje in smisel življenja

Obenem pa naj nas po papeževih besedah nagovorijo tudi otroci, ki danes niso deležne ljubezni očeta in matere, ampak ječijo pod bombardiranji, na pločnikih velikih svetovnih metropol, na prenatrpanih begunskih čolnih.

»Nagovorijo naj nas otroci, katerim ni dovoljeno, da bi se rodili; tisti, ki jokajo, ker nihče ne poteši njihove lakote; tisti, ki v rokah ne držijo igrač, ampak orožje«, je dejal sveti oče.

Božič namreč po njegovih besedah poleg veselja in upanja v sebi nosi tudi žalost, ker ljubezen ni sprejeta, življenje pa je zavrženo. Vendar pa kljub naši temi Božja luč sije. Bog, ki je zaljubljen v nas, nas privlači s svojo nežnostjo, ko se rodi krhek med nami, kot eden izmed nas, je med polnočno sveto mašo še poudaril papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...