Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar

Osumljenec za napad v Berlinu ubit, v Nemčiji in Avstraliji preprečili nove napade

Svet | 23.12.2016, 11:18 Petra Stopar

Kot poročajo italijanski mediji, ki se sklicujejo na varnostne vire, je bil ponoči v predmestju Milana v streljanju s policisti ubit osumljenec za ponedeljkov teroristični napad v Berlinu, Tunizijec Anis Amri. Medtem so tako iz Nemčije kot Avstralije prišle vesti o preprečitvi novih napadov. Enega so skrajneži načrtovali v Oberhausnu, enega pa na božič v Melbournu.

Po štirih dneh iskanja 24-letnega Tunizijca Anisa Amrija, ki je s tovornjakom po božičnem sejmu v nemški prestolnici ubil 12 ljudi, je osumljenca na podlagi razpisane tiralice odkrila italijanska policija.

Kot je poročal časnik La Repubblica, se je okoli 3. ure ponoči odzvala na klic in ob prihodu na železniško postajo v milanskem predmestju Sesto San Giovanni odkrila moškega. Ko sta ga policista prosila, naj pokaže dokumente, je segel v nahrbtnik in izvlekel pištolo. Enega policista je ustrelil in ga ranil v ramo. Policista sta odgovorila s strelnim orožjem in ga ubila. Pred tem je še vzkliknil „Alah je velik“. Analiza odtisov je pokazala, da gre za iskano osebo. V njegovem nahrbtniku so našli tudi vozovnico za vlak, na podlagi katere so sklepali, da je pripotoval iz Francije.

Medtem je v včerajšnji akciji v Duisburgu na zahodu države nemška policija aretirala 28 in 31 let stara brata, ki sta bila sicer rojena na Kosovu, in sta nameravala napasti nakupovalno središče v Oberhausnu. Ni znano, kako daleč so bile že priprave na napad in ali je bilo vpletenih še več ljudi, niti to, ali sta aretaciji povezani z napadom v Berlinu.

Avstralska policija preprečila napad velikih razsežnosti v Melbournu

Približno 400 močno oboroženih policistov je sinoči in danes zgodaj zjutraj izvedlo racije na več domovih na severu drugega največjega avstralskega mesta, ki ima več kot tri milijone prebivalcev. Zaradi suma priprave napada na bližajočo se božično nedeljo so med operacijo, imenovano Kastelholm, prijeli sedem ljudi. Njihova tarča naj bi bili katedrala Svetega Pavla, železniška postaja na ulici Flinders in trg Federation.

Železniška postaja v Melbournu
Železniška postaja v Melbournu © splet

„Prepričani smo, da smo grožnjo v celoti odstranili, ta skupina nas ne ogroža več,“ je dejal inšpektor avstralske zvezne policije Andrew Colvin. Osumljenci so stari med 20 in 26 let, štirje rojeni v Avstraliji, a so po rodu Libanonci, eden pa je v Egiptu rojeni avstralski državljan. Policija jim je sledila že nekaj časa.

Avstralski premier Malcolm Turnbull je pohvalil delo policistov, ki so po njegovih besedah preprečili napad velikih razsežnosti: „To je bila po ugotovitvah policije islamistična zarota na pobudo skrajne Islamske države. Preiskava je bila zelo kompleksna in je velik dokaz sposobnosti in profesionalnosti avstralskih policijskih in varnostno-obveščevalnih služb, ki so najboljše na svetu. Kot veste, smo v Avstraliji stopnjo ogroženosti septembra 2014 dvignili na raven verjetnih napadov. Vse od tedaj so bili pri nas štirje napadi, dvanajst pa smo jih uspeli preprečiti. Poleg tega smo kot rezultat 25 protiterorističnih akcij po vsej Avstraliji obtožili skupno 57 ljudi.“

Svet, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...