Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar

Papež pri avdienci o božiču upanja

| 21.12.2016, 10:58 Marjana Debevec

Papež je na zadnjo sredo v adventnem času nadaljeval svoje razmišljanje o krščanskem upanju. Ker smo pred božičem, pa se je danes usmeril na Upanje, ki je prišlo na svet z utelešenjem Božjega Sina. Bog je izpolni svojo obljubo: ni zapustil svojega ljudstva, približal se mu je celo do te mere, da se je odrekel svoji božanskosti. Božič nam po papeževih besedah govori o zaupanja vrednem, vidnem in razumljivem upanju, saj temelji v Bogu.

Bog vstopa v ta svet in nam daruje moč, da bi hodili z Njim vse do polnosti življenja, je zatrdil Frančišek. Na nov način naj bi zaživeli sedanji trenutek, tudi če je težak. Upanje, ki nam ga prinaša, pa nam ponuja cilj in sicer odrešenje človeštva, blaženost tistim, ki se zaupajo usmiljenemu Bogu. »Vsak od nas se lahko vpraša: Ali hodim v upanju, ali pa je moje notranje življenje zaustavljeno, zaprto?«, je zbranim dejal Frančišek.

Nato nas je povabil, naj se ozremo na jaslice, ki v svoji preprostosti izžarevajo upanje. Najprej je našo pozornost usmeril na Betlehem, kraj kjer je bil Jezus rojen, ta majhen kraj, ki je bil prav zato vešč Božji previdnosti.

Potem nas je povabil, naj se ozremo na Marijo, Mater upanja. S svojim DA je namreč prav ona odprla vrata Bogu v naš svet. Ob Mariji je Jožef, ki skupaj z Marijo zre dete Jezusa. »V tem Jezusovem imenu je upanje za vsakega človeka, saj bo preko sina iz žene Bog odrešil človeštvo smrti in greha«, je zatrdil sveti oče in dodal: »Zato je pomembno gledati jaslice, ustaviti se malo in samo gledati in videli bomo koliko upanja je v njih

V jaslicah pa najdemo tudi pastirje, ki predstavljajo vse ponižne in uboge, ki so pričakovali odrešenika. V tem Otroku vidijo uresničitev obljub in upajo. »Kdor zaupa v svoje gotovosti, predvsem materialne, ne pričakuje odrešenja Boga«, je poudaril papež. Odreši nas namreč le zaupanje v Boga. Samo tako hodimo v veselju, z željo, da bi delali dobro in bili srečni vso večnost. Krščansko upanje se po papeževih besedah izraža v slavi in hvaležnosti Bogu.

Božič pa bo njegovih besedah resničen praznik, če bomo sprejeli Jezusa, seme upanja. »Vsak naš 'DA' Jezusu je kal upanja. Srečen božič upanja vsem«, je svoj nagovor sklenil papež Frančišek.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...