Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež na zajtrku z brezdomci (foto: Vatican insider)
Papež na zajtrku z brezdomci

Papež za rojstni dan z brezdomci in zaporniki

Svet | 19.12.2016, 09:33 Marjana Debevec

Papež Frančišek je v soboto obhajal svoj 80. rojstni dan. Tudi na svoj osebni praznik se je posvetil predvsem ljudem z obrobja: zajtrkoval je z brezdomci, popoldne pa se je preko skypa povezal z zaporniki.

Svoj 80. rojstni dan je papež začel s sveto mašo. Pri oltarni mizi so se mu pridružili kardinali, ki živijo v Vatikanu.

Na zajtrk v dom sv. Marte pa je sveti oče povabil brezdomce, ki živijo v bližini sv. Petra. Ti so mu za praznik podarili šopek sončnic, ki jih je papež takoj odnesel v kapelo, kjer vsak dan mašuje.

Popoldne se je preko skypa povezal z zaporniki, ki so mu rekli: 'Mnogi molimo zate'. In papež njim: 'Upanje je sposobno podreti vse zidove'. Papežu so zaporniki povedali, da je zanje pravi dar Svetega Duha, ki jim pomaga premagati vdanost v usodo in vsakodnevno utrujenost.

Sicer pa so papežu Frančišku za rojstni dan voščili zaslužni papež Benedikt XVI., ter številni svetovni voditelji. Dosedanji ameriški predsednik Barack Obama se mu je zahvalil, ker je prispeval k normalizaciji odnosov med ZDA in Kubo, ruski predsednik Vladimir Putin pa je poudaril dobre odnose med Rusijo in Vatikanom ter spregovoril o pomenu zaščite preganjanih kristjanov in gradnje medverskega dialoga.

Papežu so voščili tudi verski voditelji, med njimi anglikanski primas Justin Welby in moskovski patriarh Kirill.

Vatikanski tiskovni urad pa je medtem sporočil, da bo papež Frančišek ob stoletnici prikazovanj Blažene Device Marije v globeli Irija v Fatimi 12. in 13. maja prihodnje leto obiskal svetišče naše Fatimske Gospe.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...