Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež pozval k premisleku o resničnem pomenu božiča

Cerkev po svetu | 18.12.2016, 14:22 Marta Jerebič

Praznično razpoloženja ob papeževem rojstnem dnevu se še nadaljuje. Danes opoldne je ob tem, ko se je sveti oče pojavil na oknu apostolske palače v Vatikanu za svoj običajni nedeljski nagovor, s Trga sv. Petra zadonela pesem voščila veselo razpoložene množice. Papež Frančišek se jim je nasmehnil, pomahal, trenutek počakal in vsem prisotnim skušal približati jedro vsebine bližajočih se božičnih praznikov. V njem gre za skrivnost ljubezni, skrivnost Božje bližine človeštvu.

Papež Frančišek je v opoldanskem nagovoru spomnil na vsebino Matejevega evangeljskega odlomka, kjer govori o dveh osebah, ki sta bili najmočneje povezani s skrivnostjo Božje bližine človeku. To sta Devica Marija in Jožef, njen ženin.

Potem, ko je sveti oče spomnil na znani opis angelovega oznanjenja Mariji in njenega pristanka na Božje povabilo k materinstvu, je dejal, da se tudi nam, čeprav na drugačen način, Bog približa s svojo milostjo, da bi vstopil v naše življenje in nam podaril svojega Sina. Zastavil pa nam je vprašanje: Ali to povabilo sprejmemo ali ga zavrnemo? Nadaljeval je: »Podobno kot je Marija svobodno darovala samo sebe Gospodu zgodovine in mu tako omogočila spremeniti usodo človeštva, tako lahko tudi mi, ko sprejmemo Jezusa in ko skušamo vsak dan hoditi za njim, sodelujemo pri njegovem načrtu odrešenja za nas in za ves svet.”

Nato je spomnil še na svetega Jožefa, ki se je v svoji stiski popolnoma zanesel na Božje pojasnilo. V svoji ponižnosti nas uči pravičnosti in prostovoljne pokorščine Bogu. Marija in Jožef, ki sta prva v veri sprejela Jezusa, tudi nas vodita v skrivnost Božiča. Marija nam pomaga živeti v odprtosti za sprejem Božjega Sina sredi našega konkretnega življenja. Jožef nas spodbuja, naj vedno iščemo Božjo voljo in ji sledimo s popolnim zaupanjem. Oba sta dovolila Bogu, da se jima je približal.

Ob koncu opoldanskega nagovora je sveti oče pojasnil, da Bogu odprem vrata svojega življenja, če sledim njegovemu povabilu k molitvi ali ko me kaj prosi za druge ljudi. S to mislijo je nadaljeval po opoldanski molitvi in blagoslovu, ko je povabil, naj si ta teden, skušamo najti kakšen trenutek, ko se ustavimo, utihnemo in si predstavljajmo Marijo in sv. Jožefa, ki sta na poti v Betlehem. Na poti je napor, pa tudi veselje in ganotje ter nato stiska v iskanju prostora, zaskrbljenost in tako naprej. Jaslice so nam lahko za to v veliko pomoč.

Povabil je še, naj skušamo vstopiti v pravi Božič, tisti Jezusov, ki je Bog-z-nami, da bomo deležni milosti praznika, ki je milost ljubezni, ponižnosti in nežnosti.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...