Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež praznuje 80 let (foto: Radio Vatikan)
Papež praznuje 80 let

VIDEO: Frančišek, vse najboljše!

Cerkev na Slovenskem | 17.12.2016, 06:00 Marta Jerebič

Papež Frančišek danes praznuje 80. rojstni dan. Voščila so prišla z vsega sveta. V ta namen je Vatikan odprl elektronske naslove v sedmih jezikih. Lahko mu voščite tudi prek tviterja. Voščilo smo mu poslali tudi sodelavci Radia Ognjišče, v programu pa objavljamo voščila še nekaterih drugih Slovencev in Slovenk.

Voščilo Radia Ognjišče

Dragi papež Frančišek!

Vse najboljše!

Hvala, ker nas vsak dan znova spodbujate, da se dvignemo s kavča udobja in se odpravimo na pot krščanske ljubezni do naših bližnjih.

Hvala, ker nas učite resničnega usmiljenja in nežnosti.

Hvala, ker kristjane, družbo in svet učite kulture srečanja in dialoga.

Mi smo z vami in molimo za Vas,

želimo si, da bi bili drugo leto Vi z nami v Sloveniji.

Voščilo Slovenske škofovske konference

Predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof Andrej Glavan je v svojem imenu in v imenu Cerkve na Slovenskem poslal voščilo ob 80. rojstnem dnevu papeža Frančiška. V njem je Petrovemu nasledniku, ob najboljših željah za prihodnost, zagotovil molitveno bližino slovenskih škofov, duhovnikov, redovnic in redovnikov ter vseh slovenskih vernikov. Škof Glavan se je v pismu zahvalil svetemu očetu, da kot pastir in učitelj predano oznanja Kristusov evangelij in Božje usmiljenje. Zahvalil se mu je tudi za zgled predanega služenja Božjemu ljudstvu s pristnimi znamenji krščanske karitativnosti ter za podporo krščanskim družinam.

Kardinal Franc Rode je nekaj misli in voščilo papežu podal za Radio Vatikan

V pismu, ki sem ga včeraj poslal papežu Frančišku, sem zapisal: »Sveti oče, z velikim veseljem Vam voščim vse dobro za Vaš rojstni dan in vam obljubljam spomin v molitvi. Blagovolite sprejeti izraze moje iskrene hvaležnosti za sveto leto Usmiljenja, ki se je pravkar končalo. Hvala Vam za tako takó posrečeno pobudo, ki je pozvala Cerkev h globljemu izkustvu bližine in usmiljenja nebeškega Očeta. Hvala Vam, ker nas opominjate, naj nikoli ne zapremo svojih src pred stisko bližnjega. Sveti oče, blagovolite sprejeti moje najboljše želje ob Vašem rojstnem dnevu in za bližnje božične praznike. Naj Vas Gospod spremlja in podpira s svojo milostjo pri vodenju Petrove barke. Prepričan sem, da s tem voščilom za rojstni dan in za božične praznike ter zahvalo za sveto leto izražam to, kar čutijo tudi mnogi slovenski verniki.«

Danes zjutraj na samo obletnico rojstva svetega očeta pa sem imel čast in srečo, da sem v pavlinski kapeli skupaj z drugimi kardinali somaševal s svetim očetom. Izredno lepa priložnost, da sem se papežu še enkrat in tokrat z besedami v živo zahvalil za vse, kar je storil in mu zaželel vse dobro za prihodnja leta.

Voščilo generalnega vikarja kapucinskega reda, br. Štefana Kožuha

Dragi in ljubljenji papež Frančišek!

Še danes te vidim, kako si tisti večer, pred dobrimi tremi leti in pol, stopil na veliko ložo bazilike svetega Petra pred mesto Rim in pred ves svet. Sklonil si glavo in prosil zbrane, naj molijo nad teboj, da te Gospod blagosloví. Ko si prvo nedeljo po izvolitvi z nami molil Angelovo češčenje, si nas spontano spomnil, da se »Gospod nikoli ne utrudi odpuščati; žal pa smo mi tisti, ki se utrudimo prositi odpuščanja. Zato moramo prositi milost, - si nam priporočil – da se ne bi utrudili prositi odpuščanja; kajti On se nikoli ne utrudi odpuščati!«

»Božje ime je Usmiljenje«, praviš in na stežaj odpreš jubilejna vrata usmiljenja, ki naj se nikoli več ne zaprejo. Tega simbolno ne storiš – kot velí običaj – v Vatikanu, pač pa v Banguiju v Srednjeafriški republiki, kamor se – kljub resnim svarilom varnostnih služb – podaš na lastno pest.

Krepke in vsem razumljive besede spremljajo odločna in prepričljiva dejanja. Za svoje prvo apostolsko potovanje si izbereš otok Lampedusa, kjer se srečaš s srečnimi nesrečneži, ki jim je uspelo prepluti Sredozemsko morje; na veliki četrtek umivaš noge zapornikom in zapornicam; v Havani bratsko objameš moskovskega patriarha Kirila in mu ponižno predlagaš: »Hodimo skupaj, saj smo bratje!«. Z brati protestanti na Švedskem obhajaš 500-letnico reforme, ker »je med nami veliko več tega, kar nas združuje, kakor tistega, kar nas ločuje.«

Slišim, da se prenekateri skoraj zaskrbljeno sprašujejo: »V katero smer gre naš papež Frančišek?« Tudi zaradi tega se mi včasih zazdi, da na svojih ramenih nosiš breme, težko breme ... In kot odgovor slišim odmev besed sv. Avguština: »Moj Bog, moje breme, ti me nosiš!« Da! Bog je, Božje breme je, ki te nosi. In za seboj vodiš vso Cerkev, da bi jo privedel h Kristusu, k njegovemu evangeliju. Tvoji koraki so – kljub tvojim 80-tim letom – pogumni, krepki, odločni, dolgi ... da ti komaj sledimo.

Dragi naš papež Frančišek: Bodi še naprej krepak in odločen, da boš ohranil in storil vse, kakor ti je zapovedal Gospod! (prim. Joz 1,1-9). On je vedno s teboj in mi vsi v hvaležni molitvi, za katero nas vedno znova prosiš, kličemo nadte Božji blagoslov z besedami tebi tako ljubega sv. Frančiška Asiškega:

Blagoslovi naj te Gospod

in te varuje!

Pokaže naj ti svoj obraz

in se te usmili!

Obrne naj svoje obličje k tebi

in ti da mir!

Gospod naj te blagoslovi, naš dragi in ljubljeni papež Frančišek!

 

Voščilo naše sodelavke s. Brigite Zelič

Dragi sveti oče!

Radi Vas imamo! Želimo Vam obilje Božjega blagoslova, moči in luči Sv. Duha v Vašem odgovornem poslanstvu. Voščila Vam izrekam tudi v imenu svoje skupnosti sester Hčera Marije Pomočnice ter številnih otrok in mladih, h katerim smo poslane.

Občudujemo Vas, dragi papež Frančišek: Vašo skromnost in ponižnost, Vaše otroško preprosto srce, ki se zna skloniti k malim in jim izraziti Jezusovo ljubezen in pozornost. Občudujemo Vaš pogum, ko govorite mogočnim tega sveta in jih v Božjem imenu pozivate k zavzemanju za mir, za medsebojno ljubezen, za pozornost do ubogih. Občudujemo Vašo globoko vero in neizmerno zaupanje v Božjo dobroto in usmiljenje. Hvaležne smo Vam, sveti oče, zlasti za to, da nam vse, kar priporočate z besedo, kažete tudi v dejanjih.

Z veseljem sprejemamo Vaše spodbude, priporočila in napotke, saj v Vas prepoznavamo naslednika apostola Petra, ki ga je Jezus postavil za voditelja svoji Cerkvi in njegovi ladji zagotovil, da bo varno plula skozi vse viharje časov do konca sveta.

Zagotavljamo Vam, da se Vas vsak dan vsaj dvakrat spomnimo v molitvi in kličemo na Vaše življenje obilje vseh potrebnih milosti. V tem sledimo priporočilu našega ustanovitelja svetega Janeza Boska, ki je ljubezen do Evharistije, Marije in papeža strnil v en sam dehteči šopek dejavne vere. Na mnoga leta torej, naš dragi papež Frančišek!!!

 

Voščilo msgr. Mira Šlibarja

Dragi naš papež Frančišek!

Danes in te dni ste dobili veliko voščil in čestitk za Vaš 80. rojstni dan. Za vaša bogata leta življenja se zahvaljujemo Bogu prijatelji Marije, bolnikov in Lurda, na našem mesečnem srečanju na Dobrovi pri Ljubljani, v cerkvi Marijinega vnebovzetja.

Vsako leto se skupina slovenskih romarjev, invalidov, zdravstvenih delavcev in pomočnikov, skupaj z duhovniki in škofom, pridruži romarski družini Unitalsi iz Gorice na romanju v Lurd.

Zahvali za vas, za vašo odprtost za malega človeka, dodajamo molitev naj Vas Bog ohranja in vodi Mati Marija.

Dragi papež Frančišek, ob tej priložnosti Vam želimo blagoslovljen božič in srečno novo leto! Radi vas imamo. Kmalu nas obiščite v Sloveniji!

Vaši bolniki, invalidi, zdravstveni delavci, prostovoljci z duhovniki

 

 

 

 

 

 

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...