Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar
Papež med srečanjem (foto: Radio Vatikan)
Papež med srečanjem

Papež: Upanje je gorivo krščanskega življenja!

Svet | 16.12.2016, 08:55 Marjana Debevec

Sveti oče se je včeraj srečal z otroki, ki se zdravijo v pediatrični bolnišnici Bambino Gesù, njihovimi starši in družinskimi člani, z zaposlenimi v bolnišnici ter ostalimi sodelavci, prostovoljci in študenti, ki z bolnišnico sodelujejo. Otroci so na odru dvorane Pavla VI. obkrožili svetega očeta, nekaj udeležencev srečanja pa mu je zastavilo vprašanja, na katera je papež odgovarjal na svoj že dobro znan sproščen in spontan način.

Na vprašanje bolničarke Valentina zakaj otroci umirajo je papež odgovoril, da nam tudi Jezus ni odgovoril, zakaj se trpi, ampak za koga se trpi. Tako trpljenje dobi smisel.

Izpostavil je še pomen hvaležnosti. Reči hvala po papeževih besedah hrani upanje, po katerem smo rešeni. »Upanje pa je 'gorivo' krščanskega življenja, s katerim gremo vsak dan naprej«, je zatrdil Frančišek.

Sicer pa v pogovoru z zaposlenimi in bolniki iz bolnišnice Bambino Gesu papež izpostavil še pomen majhnih dejanj in dragocenost sanj. Sanje je po njegovih besedah treba ohranjati žive; nikoli jih ne smemo anestezirati: »Anestezija je tukaj prepovedana!«, je dejal. Bog nas namreč vabi, naj se nikoli ne ustavimo pri delu za dobro, pri uresničevanju velikih načrtov.

Poleg sanj pa je po besedah papeža Frančiška pomembno predvsem naše dajanje in darovanje.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...