Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež pozdravlja vernike (foto: Radio Vatikan)
Papež pozdravlja vernike

Papež: Kako hudo je videti kristjana, ki je izgubil upanje!

Svet | 14.12.2016, 12:49 Marjana Debevec

Papež Frančišek je med današnjo katehezo razlagal odlomek iz Izaijeve knjige, ki poudarja Božjo bližino in odgovor veselja izraelskega ljudstva. V njem poudarja lepoto poslanca miru, ki teče, da bi vsem prinesel veselo novico osvoboditve, odrešenja in oznanila, da Bog kraljuje.

Bog ni zapustil svojega naroda in se ni pustil, premagati zlu, On je namreč zvest in njegova milost je večja od greha, je zatrdil Frančišek in dodal: »Tega se moramo naučiti. Mi smo namreč trmasti, a ne? In se tega nikakor ne naučimo...«.

»Vprašal vas bom: kdo je večji: Bog ali greh?. Bog! In kdo bo zmagal na koncu, Bog ali greh? Bog! Ali je Bog sposoben premagati največji greh? Tudi najbolj sramoten greh? Tudi tisti greh, ki je najhujši in najbolj grd od vseh, ga lahko premega? Da!«.

Nato je zbrane vprašal, s kakšnim orožjem Bog premaga greh in dobil enoglasen odgovor: Z ljubeznijo! To, da Bog premaga greh, pomeni, da kraljuje, je zatrdil papež. Bog se po njegovih besedah skloni k človeštvu, da bi mu ponudil usmiljenje in ga osvobodil tega, kar v njem iznakazi lepoto Božje podobe.

Najlepše veselje božiča je mir v gotovosti, da je Bog izbrisal moje grehe, je zatrdil. »Gospod mi je odpustil; Gospod se me je usmilil; prišel me je odrešit. To je veselje božiča.« Ko se nam zdi, da nič več nima smisla, Bog prihaja, da bi uresničil nekaj novega in vzpostavil kraljestvo miru, je zatrdil sveti oče. Po njegovih besedah smo poklicani postati možje in žene upanja. »Kako hudo je videti kristjana, ki je izgubil upanje in je pred njegovim srcem samo zid!«. Bog podira te zidove z dopuščanjem, je dejal sveti oče.

Človeštvo je žejno pravičnosti in miru, zato naj bi po papeževih besedah vsi kristjani oznanjali veselo novico.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...