Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Papež v poslanici za mir: Jedro krščanske revolucije je ljubezen do sovražnika

Svet | 12.12.2016, 13:22 Marjana Debevec

V Vatikanu so danes predstavili papeževo poslanico za 50. svetovni dan miru, ki ga bomo obhajali 1. januarja. V njej papež zatrdi, da smo v tem razdeljenem svetu, ki bije tretjo svetovno vojno po koščkih, vsi poklicani graditi svet, ki bo osvobojen nasilja. Naslov njegove poslanice namreč pravi: Nenasilje: način politike za mir. V njej sveti oče tudi poziva k razoroževanju in uničenju jedrskega orožja. Zagotovi pa tudi prizadevanja Cerkve za mir.

Naše medsebojne in družbene odnose naj bi vodila ljubezen in nenasilje, je v poslanici zatrdil papež Frančišek. Zatem pa je z grenkobo zapisal, da sta preteklo stoletje zaznamovali dve svetovni vojni, medtem ko danes doživljamo tretjo svetovno vojno po koščkih. Omenil je strašno trpljenje zaradi terorizma, vojaškega nasilja, zlorabe migrantov in uničevanja okolja. Korist od vsega tega pa imajo le redki gospodje vojne, kot jih je imenoval sveti oče.

Tudi Jezus je živel v nasilnih časih, pa je vseeno oznanjal Božjo ljubezen, ubral je nenasilno pot vse do križa, kjer je uresničil mir in uničil sovraštvo. "Zato je to tudi naša pot. Jedro vse krščanske revolucije je namreč ljubezen do sovražnika", je zatrdil papež.

Med ljudmi, ki so si posebej prizadevali za mir, je omenil Mater Terezijo, Martina Luthra Kinga, Gandhija, sv. papeža Janeza Pavla II. ter številne može in žene, ki so si v Vzhodni Evropi prizadevali za padec komunističnega režima.

Navedel je tudi primer Liberijk, ki so pripravile mirne molitvene protestne shode in tako prispevale h končanju državljanske vojne. Ženske so namreč po papeževih besedah pogosto vodilne v delu za mir.

Sveti oče nadalje poudari, da želi Cerkev skupaj z vsemi verstvi delati za mir in znova poudari, da nobena religija ni teroristična sama v sebi ter da nasilje oskruni Božje ime. »Nasilja ne moremo nikoli opravičiti v imenu Boga. Samo mir je svet, vojna nikoli«, je zapisal Frančišek.

Nenasilja pa se po njegovih besedah najprej naučimo v družini. Ob tem je znova pozval k prenehanju nasilja v družinah ter zlorab otrok in žensk. Nenasilje dokazuje, da je edinost močnejša in bolj plodna od konflikta, je zapisal sveti oče, ki nas tudi vabi, da naj v letu 2017 preko molitve in konkretnih dejanj postanemo oznanjevalci miru.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...