Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Evropski in severnoafriški župani v Vatikanu o begunskem vprašanju

Svet | 09.12.2016, 11:19 Marjana Debevec

V Vatikanu se je danes začelo dvodnevno srečanje približno 80 evropskih in severno afriških županov, ki razpravljajo na temo: Evropa: begunci so naši bratje. Župane naj bi jutri popoldne sprejel tudi papež Frančišek.

Namen srečanja županov je pritegniti mednarodno pozornost na vedno večje število beguncev, kar ogroža svetovno stabilnost. Njihovo število namreč že presega 125 milijonov.

Tri četrtine današnjih humanitarnih kriz je nastalo kot neposredna posledica vojne. Da bi omejili število beguncev, bi bilo torej najbolj učinkovito končati spore, kar pa je težko zaradi številih osebnih interesov. Preostalo četrtino humanitarnih kriz pa povzročijo naravne katastrofe, ki so v veliki meri povezane z okoljskimi krizami, pomanjkanjem, poplavami ali meteorološkimi pojavi.

Udeleženci srečanja v Vatikanu bodo poskušali najti nove poti za gradnjo miru. Župani so namreč prepričani, da si moramo za mir prizadevati vsi ljudje, ne le politični voditelji. Zato bodo sprejeli več konkretnih predlogov med katerimi je prvem mestu reševanje sirskega vprašanja, Evropska unija po izstopu Velike Britanije iz povezave ter možnosti vzpostavitve humanitarnih koridorjev za begunce. Župani bodo spregovorili tudi o možnostih nudenja pomoči žrtvam modernega suženjstva in trgovine z ljudmi. Peti predlog spodbuja občutek pravičnosti in enake priložnosti v svetu dela, šesti pa je posvečen spodbujanju ekonomskega razvoja v državah z nizkim dohodkom.

Župani so tudi prepričani, da postavljanje zidov ne bo ustavilo milijonov migrantov, ki bežijo pred nasiljem, revščino, lakoto, žejo, boleznimi itd. Rešitev je lahko le mednarodno sodelovanje.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...