Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Papež: Kot Marija tudi mi recimo DA Bogu

Cerkev po svetu | 08.12.2016, 13:06 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pred opoldansko molitvijo povabil, naj tako kot Marija, tudi mi rečemo svoj DA Bogu.

Bogoslužna besedila za praznik Brezmadežnega spočetja nas po papeževih besedah vodijo k izvoru dobrega in zla. Prva Mojzesova knjiga govori o prvem NE, ko je človek izbral samozadostnost. A ko je šel iz občestva z Bogom, je izgubil samega sebe, postalo ga je strah, skril se je in obtoževal tistega, ki mu je bil blizu. »Strah, obtoževanje drugih je vedno posledica našega oddaljevanja od Boga, našega NE Bogu,« je pojasnil papež, a dodal, da Bog človeka nikoli ne prepusti moči zla. Takoj ga poišče in ga zaskrbljeno vpraša: Kje si? To naredi zelo pozorno in tako preseže razdaljo, ki se je ustvarila na začetku.

Evangeljsko besedilo pa govori o velikem Marijinem DA, na podlagi katerega je Jezus začel svojo pot po poteh človeštva. Marija je svoj DA izrekla v polnosti, brez postavljanja pogojev. To je najpomembnejši DA v zgodovini, ki je zavrnil sebičnost greha.

Tudi zgodovina odrešenja vsakega od nas je narejena iz DA in NE Bogu, je dejal papež in opozoril na to, kako smo včasih strokovnjaki za polovične DA. »Dobri smo v pretvarjanju, da ne razumemo dobro, kaj bi Bog želel in kaj nam vest predlaga. Smo tudi zviti, ko Bogu neposredno ne rečemo NE, ampak rečemo: ne morem, ne danes, ampak jutri, jutri bom bolje, jutri bom molil, jutri bom delal dobro. Te zvijače nas oddaljujejo od Boga in nas vodijo v NE, v greh, v povprečnost. To je tisti slavni 'DA Gospod, ampak …' Tako zapremo vrata dobremu, zlo pa pridobi zaradi teh naših manjkajočih DA. Vsak od nas jih ima v sebi celo zbirko. Malo pomislimo in bomo našli številne manjkajoče DA.«

Papež je še dejal, da nas greh postara od znotraj. Vsak DA Bogu pa poraja zgodbe odrešenja za nas in za druge. Bog nas v tem adventnem času želi obiskati in pričakuje naš DA, je še dejal papež.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...