Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

Papež: Sprememba svetovnih sistemov odvisna od osebnega spreobrnjenja

Cerkev po svetu | 05.12.2016, 09:33 Marta Jerebič

Papež Frančišek je v soboto v avdienco sprejel podjetnike, ki so se udeležili konference revij Fortune in Time. Prva vsako leto naredi seznam 500 najuspešnejših podjetij, druga seznam 100 najvplivnejših ljudi na svetu. Tokrat sta simpozij Global Forum temo »Izziv 21. stoletja: ustvariti nov družbeni dogovor« pripravili v Rimu in Vatikanu, podjetniki pa so med drugim razpravljali o tehnologiji, delovnih mestih in zmanjšanju revščine. Papež jim je v nagovoru dejal, da število revnih narašča, zato je nujno treba spodbujati bolj pravičen ekonomski model. Po njegovih besedah je potrebna institucionalna in osebna spreobrnitev. Cerkev pa je povabil, naj da glas tistim, ki so utišani.

Po papeževih besedah je velik izziv odgovoriti na svetovne krivične sisteme s pospeševanjem čuta za odgovornost na lokalni ravni, da ne bo nihče izključen iz družbene soudeležbe. Zastaviti si je treba vprašanje, kako se med seboj opogumljati in opogumiti tudi naše skupnosti, da bomo odgovorili na trpljenje in stiske, ki jih vidimo okoli nas. »Obnova, očiščenje in okrepitev zanesljivih ekonomskih modelov so odvisni od našega osebnega spreobrnjenja in velikodušnosti do oseb v stiski.«

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.