Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Rojstna hiša Rudolfa Maistra (foto: Muzej Kamnik)
Rojstna hiša Rudolfa Maistra

Dan Rudolfa Maistra 2016 v Kamniku

Slovenija | 16.11.2016, 09:28 Tone Gorjup

Bliža se državni praznik dan Rudolfa Maistra. Letos državna proslava ni predvidena, obeležili pa ga bodo v številnih krajih, ki so povezani s tem velikim Slovencem. V njegovem rojstnem mestu bo osrednja slovesnost v sredo, 23. novembra 2016, ob 18. uri v Domu kulture Kamnik. Že danes ob 18. uri pa bo v Rojstni hiši Rudolfa Maistra, ki sodi v sklop Medobčinskega muzeja Kamnik, Maistrov večer z recitalom njegove poezije.

Rojstna hiša v Rudolfa Maistra je v današnji podobi zaživela septembra oziroma 23. novembra 2013. Takrat so se uradno odprla vrata prvega samostojnega muzeja na Slovenskem, posvečenega življenju in delu slovenskega domoljuba, generala, kulturnika, pesnika in bibliofila Rudolfa Maistra. Muzej je ena od enot Medobčinskega muzeja Kamnik. Od takrat je hiša oziroma stalna razstava z naslovom Rudolf Maister – domoljub, general, kulturnik, pesnik, bibliofil, odprta za obiskovalce in sicer od torka do sobote od 10. do 18. ure. Stalno razstavo je zasnovala direktorica medobčinskega muzeja zgodovinarka Zora Torkar, postavila pa arhitektka Sonja Ifko. Rojstna hiša Rudolfa Maista ima pestro zgodovino. Zanimivi dogodki zadnjih let pa so zbrani v Zapiskih iz Maistrove hiše. O tem je za Radio Ognjišče spregovorila muzelaka Alenka Juvan. Pogovoru z njo lahko prisluhnete tukaj.

Osrednji razstavni prostor rojstne hiše velikega Slovenca je namenjena tudi Maistrovim večerom, ki se vrstijo že tretje leto. Pripravljajo ga tudi ob letošnjem Maistrovem dnevu in sicer že nocoj ob 18. uri. Dramski igralec Uroš Potočnik bo obiskovalce uvedel v Maistrovo ljubezensko liriko in šaljivke. Kamničani bodo praznovali tudi danes teden, ob obletnici Maistrovega prevzema vojaške oblasti v Mariboru, ki je od leta 2005 v Sloveniji državni praznik. Ta večer bo ob 18. uri v Domu kulture Kamnik osrednja slovesnost. Ob tej priložnosti bodo podelili spominska priznanja za zasluge pri ohranjanju spomina na generala Rudolfa Maistra. Slavnostni govornik bo poslanec Matej Tonin.

 

Mi

 

April že poje v brezah aleluja,

škrjanček svatne kroži melodije,

zemljica sonca žejna žarke pije,

in mlado cvetje zopet se ponuja.

 

In vse življenje k delu se prebuja.

Slovenec samo čaka še Mesije,

ki naj mu s členkov trde spone zbije,

v katere drznost ga je vrgla tuja.

 

Pokonci glavo! Kaj te litanije!

S pestjo in bičem red doma postavi

in vsiljenca naženi z domačije.

 

Če pa pogum in um drugače pravi,

kaj tarnaš, da te tujec v lice bije?

Še krivi hrbet na udar nastavi!

Slovenija, Politika
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...