Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

O, domovina, ti si kakor ...

| 11.11.2016, 10:09 Matjaž Merljak

Problem izseljevanja, dvojna domovina, strah pred prihodnostjo, želja po sožitju, strpnost do drugačnih, lepše obnašanje drug do drugega, lepši odnos med politiki, bolj zrelo obnašanje do države - to so najbolj pogoste teme v ljubezenskih pismih, ki so jih mladi napisali domovini.

KD Josipine Turnograjske je v sodelovanju z Občino Preddvor letos že petič objavilo Natečaj za najboljše ljubezensko pismo med mladimi. Prva štiri leta je bila tema zgolj ljubezen, letos pa je bila v razpisu določena podtema, to je ljubezen do domovine. Smo namreč v letu, ko domovina praznuje 25. rojstni dan.

Josipina Urbančič Turnograjska, ki se je rodila in živela sredi 19. stoletja v Preddvoru na Gorenjskem, 10 km severno od Kranja, je bila prva slovenska pesnica, pisateljica in skladateljica ter je posebej znana po tem, da si s svojim zaročencem dopisovala. V treh letih je napisala več kot 1100 ljubezenskih pisem in veljajo za eno največjih ljubezenski korespondenc, kar jih imamo Slovenci in so ohranjena v NUK-u.

Predsednica KD Josipine Turnograjske, ddr. Mira Delavec Touhami, pravi, da je to edini tovrstni natečaj v Sloveniji in da se ga udeležuje veliko mladih, torej je pisanje pisem še vedno velik izziv. Namen natečaja je motivacija mladih, nov način izražanja, obujanje spomina.

Časa za prijavo na natečaj ni bilo veliko: od 25. avgusta do 10. oktobra. A kljub temu je prišlo kar 205 pisem - 149 so jih napisali osnovnošolcev in 56 pa srednješolci iz različnih koncev. Najbolj močno je bila zastopana Štajerska, prišla so tudi pisma z avstrijskem Koroške in Porabja.

Tamara Merjasec je pismo napisala v obliki vozovnice
Tamara Merjasec je pismo napisala v obliki vozovnice © Media butik

Ddr. Mira Delavec Touhami pravi:"Za nas so vsi mladi, ki se udeležujejo, zmagovalci." A vseeno, natečaj je bil tekmovalnega značaja, komisija je med množico pisem izbrala najboljše. In kateri so bili kriteriji? "Poudarek je na prvoosebni pripovedi, načinu upovedovanja čustev, bogastvu in barvitosti besedišča, jezikovni pravilnosti (gre za knjižni zborni jezik) in izvirni pristop ter izpeljava teme," pravi ddr. Mira Delavec Touhami, ki se iskreno zahvaljuje vsem mentoricam in mentorjem na osnovnih in srednjih šolah, ki več kot 95 odstotkov pisem pregledajo in jih potem tudi pošljejo na razpis.

Članice strokovne komisije so bile: prof. slovenščine in zgodovine, pisateljica, dr. literarnih znanosti, humanitarka ddr. Mira Delavec Touhami, idejna vodja projekta in predsednica strokovne komisije, prof. slovenščini in nemščine ter prevajalka in publicistka Jerneja Jezernik in radijska napovedovalka Saša Pivk Avsec.

Kot zanimivost, pisma romala tudi v Nemčijo, ddr. Mira Delavec Touhami je namreč že šesto leto učiteljica slovenskega jezika in kulture v Mannheimu v Nemčiji.

Podelitev priznanj najboljšim piscem ljubezenskih pisem v dveh kategorijah, osnovnošolci (od 7. do 9. razreda) in srednješolci, je bila 30. oktobra 2016 v dvorani Kulturnega doma Preddvor. Na prireditev so bili povabljeni predstavniki različnih vej oblasti, "a se jim ni zdelo vredno poslušati, kako mladi razmišljajo o prihodnosti domovine, čeprav so prihodnost," je še dodala ddr. Delavec Touhami.

Najboljša mesta med srednješolci

1. mesto TAMARA MERJASEC

2. mesto sta si delili LUČKA STOPINŠEK in TINA ŠAJN

3. mesto NIK ŽNIDARŠIČ

Najboljši mladi pisci ljubezenskih pisem domovini
Najboljši mladi pisci ljubezenskih pisem domovini © Media butik

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...