Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

FOTO/AUDIO: Tu smo doma: Slovenske Konjice

Radijski utrip | 08.11.2016, 22:18

Slovenske Konjice, kraj, ki ga danes spoznavamo v okviru radijskega projekta Tu je naš dom, je na letošnjem tekmovanju Moja dežela - lepa in gostoljubna osvojil priznanje za prvo mesto v kategoriji manjša mesta. Njegovi prebivalci so ponosni na številne lepe stvari, najbolj pa na bogato zgodovino 870 let od prve pisne omembe kraja in na svojega rojaka, pesnika Ivana Minattija.

Slovenske Konjice ležijo med skrivnostno Konjiško goro in v objemu sončnih zlatih gričev vinorodnih Škalc. Na sprehod se je lepo podati skozi Stari in Mestni trg, še posebej odkar je mestno jedro prenovljeno in je občinsko središče Slovenskih Konjic postalo sodobno urbano stičišče prebivalcev.

Po sprehodu po mestu kar vabijo k obisku tudi dvorec Trebnik, Mestna galerijo Riemer, Muzej predmetov avstro-ogrskega obdobja, Gasilski muzej Dravinjske doline, Konjiški grad, Žička Kartuzijo.

Lahko pa preprosto posedite na klopci ob kipu pesnika Ivana Minattija in si vsaj v mislih zabrundate vsaj nekaj verzov tiste njegove "Nekoga moraš imeti rad."

8.50 - Župan Miran Gorinšek o Slovenskih Konjicah

V pogovoru je župan povedal, da v občini, ki meri 98 km² živi nekaj več kot 15.000 prebivalcev, od tega približno 5.000 v samem mestu, ostali pa v preostalih 56 naseljih občine. Občina je privlačna za nove prebivalce, na kar kaže tudi velik porast prebivalcev v zadnjih 12 letih, zaradi česar so se med drugim odločili tudi za gradnjo dveh novih vrtcev. Lokalna skupnost je naklonjena razvoju podjetništva; ob tem je župan poudaril, da delovna mesta so, primanjkuje pa šolanega kadra, ki bi se lahko zaposlil v kovinski industriji. Ponosni so na svoje turistične potenciale: neokrnjeno naravo, kulturno-zgodovinske znamenitosti ter sodelovanje z Roglo in Zrečami.

župan Miran Gorinšek
župan Miran Gorinšek © ARO
9.30 - Predsednica Zgodovinskega društva Slovenske Konjice mag. Aleksandra Boldin

Letos mineva 870 let od prve pisne omembe Slovenskih Konjic, izkopanine pa segajo še dlje v zgodovino, kar 2000 let pr. Kr. Aleksandra Boldin poudarja, da so ponosni na svojo dediščino, ki jo ohranjajo, pomembno pa je tudi, da svojim zanamcem zapustijo pisne vire. Ob tem, da na vsakem koraku v mestu in okolici lahko naletite na zanimiva in pomembna obeležja, je sogovornica posebej izpostavila Žičko kartuzijo, ki je pred kratkim dobila tudi status spomenika državnega pomena, dvorec Trebnik in starotrško jedro, ki je eno najlepše ohranjenih trških jeder v Sloveniji. Razkrila je tudi legendo, povezano s konjiškim grbom: legenda pravi, da je na gori živel strašni zmaj in so iskali junaka, ki bi jih obranil pred zmajem. Ob pretnji, da bodo zmaju morali žrtvovati graščakovo hčer Marjetico, se je javil vitez Jurij na belem konju, zato je del konjiškega grba bel konj.

mag Aleksandra Boldin
mag Aleksandra Boldin © ARO
 

9.45 - Vodja Turistično-informacijskega centra Tjaša Kangler

Turistično ponudbo Slovenskih Konjic, bi lahko opisali z besedami »v objemu žlahtnih zgodb« in v to se odlično umešča martinovanje, eno od tradicionalnih prireditev Slovenskih Konjic, kjer bodo poleg pestrega glasbenega dogajanja, pripravili tudi predstavitev domačih vinogradnikov in obrtnikov. Poleg tega bo na ogled vinska klet Zlati grič – ena najmodernejših vinskih kleti v osrednji Evropi. Tjaša Kangler je povabila tudi k sprehodu čez staro mestno jedro, ki ga je primerjala s sprehodom skozi galerijo, pri čemer so galerijski eksponati kar starotrške hiše. Povabila je tudi k obisku dvorca Trebnik in njegovih zeliščnih vrtov in k obisku katerega od dogodkov, ki jih pripravljajo in s tem dodajajo dodano vrednost turistični ponudbi kraju, ki se med drugim kiti tudi z mestno galerijo, muzejem predmetov iz časa Avstro-ogrske in gasilskim muzejem. Za piko na i vsem turističnim znamenitostim pa je sprehod po okoliških hribih in gričih.

Vodja Turistično-informacijskega centra Tjaša Kangler
Vodja Turistično-informacijskega centra Tjaša Kangler © ARO

10.30 - Direktorica občinske uprave občine Slovenske Konjice Breda Obrez Preskar

Paradni konj gospodarskega razvoja v občini je turizem, s sprejetim občinskim prostorskim načrtom pa se odpirajo nove možnosti za gradnjo infrastrukture in s tem razvoj podjetništva. V občini je tako gospodarskemu razvoju namenjenih novih 25 hektarov zemljišča. Pri svojem delu se povezujejo s sosednjimi občinami, spomladi so tako ustanovili Dravinjski poslovni klub, vanj je vključenih preko 30 podjetnikov in obrtnikov in v okviru katerega pripravljajo različne dogodke. Sogovornica je ponosna tudi na sodelovanje občin pri pripravi strategije in razvoja turizma na področju Rogle in povabila k povezovanju z lokalnim okoljem.

Robert v pogovoru z Bredo Obrez Preskar, direktorico občinske uprave
Robert v pogovoru z Bredo Obrez Preskar, direktorico občinske uprave © ARO

10.40 - Sonja Breznik, vodja turizma posestva Zlati grič

Celotno posestvo Zlati grič meri kar 100 hektarov, od tega je na 70 hektarih posajena vinska trta in sicer 7 belih sort in 2 rdeči sorti, iz katerih v najboljših letih pridelajo kar 500 ton grozdja. Iz grozdja pa seveda žlahtno kapljico. Pred sedmimi leti so zgradili moderno vinsko klet, ki pri tem zagotovo pomaga. Posebej ponosni so na tri konjiške penine, ki zorijo v kleti Žičke kartuzije, s katero tudi sodelujejo pri turističnih produktih. »Zakladnica doživetij« je slogan podjetja Zlati grič, v okviru katerega ponujajo tudi možnost namestitve, golf igrišče, degustacije in voden ogled vinske kleti. V sodelovanju z Žičko kartuzijo pa obiskovalcem ponujajo ogled kartuzije, ogled kleti in okrepčilo v najstarejši slovenski gostilni.

Sonja Breznik, vodja turizma posestva Zlati grič
Sonja Breznik, vodja turizma posestva Zlati grič © ARO

13.25 - Lidija Gorjup, poslovodkinja v Mercatorju v Slovenskih Konjicah

Sogovornica je predstavila ekipo supermarketa, ki jo sestavlja 21 ljudi, ki med seboj dobro sodelujejo; pri vodenju ji pomaga dejstvo, da dobro pozna kolektiv. Največji izziv pri delu ji predstavlja načrtovanje dela, pri čemer ji je pomembno, da so zadovoljni tako kupci kot zaposleni. V trgovini se z naročanjem blaga že pripravljajo na praznične decembrske dni in Lidija Gorjup si nadeja, da bo priprava in izvedba tekla kot po maslu.

Lidija Gorjup in poslušalka Halilovič
Lidija Gorjup in poslušalka Halilovič © ARO
13.40 - Lidija Pratnemer, predsednica sveta invalidov

Lidija Pratnemer je pred upokojitvijo delala kot sodnica na okrajnem sodišču v Slovenskih Konjicah, zdaj pa je predsednica sveta invalidov in delo z invalidi jo zelo osrečuje in bogati. Sogovornica je poudarila, da rada prihaja v Mercator, kjer so zaposleni prijazni in naklonjeni invalidom, kar se nenazadnje izraža tudi prek geste, da varovanci VDC smejo postaviti mizo in prodajati svoje izdelke, kar je zanje zelo pomembno in jim vrača dostojanstvo. Ponosna je na občino Slovenske Konjice, ki je pred kratkim prejelo listino, da je občina po meri invalidov, obenem pa je vesela ustanovitve društva Neža, ki združuje tiste, ki imajo težave z vidom. Pogovor je zaključila z mislijo Helen Keller: »Edina tema, ki obstaja, je neznanje.«

Vabljeni k poslušanju oglašanj.

Spomnik pesniku Ivanu Minattiju
Spomnik pesniku Ivanu Minattiju © slovenskekonjice.si

16.15 Sklepni pogovor z županom Miranom Gorinškom

Župan občine Slovenske Konjice je v sklepnem pogovoru izrazil upanje, da smo danes doživeli kaj lepega in odkrili veliko novega. Prav ima! Človek težko verjame, da je na tako majhni površini toliko lepot. Župan pravi, da so najbolj ponosni na ljudi, ki živijo v teh lepih krajih. "Radi potujemo po svetu; domačih lepot pa ne opazimo!", pravi župan, ki je hvaležen vsem občanom, ki se trudijo za lepoto kraja. "Ko smo letos gostili župana predmestja Moskve, je bil v Žički kartuziji navdušen nad gosto, lepo zeleno travo!" Drobne malenkosti so tiste, ki odlikujejo naše kraje. Ponosni smo na skrb za čisto okolje, poskrbeli smo za zadostne zaloge pitne vode, zapli odlagališče za komunalne odpadke. Radi bi poskrbeli za vse, tudi za tiste, ki so imeli nekoč občutek, da živijo na obrobju. Pri mladih si želimo obuditi čut za prostovoljno delo. Nekaj tisoč jih je v Slovenskih Konjicah, ki prostovoljno delajo za sočloveka. Trudimo se priskrbeti tudi nekaj sredstev za to bogastvo. "Tega ne moreš kupiti, tudi, če imaš ogromno denarja!". Za konec smo slišali še povabilo na martinovanje, ki bo v Slovenskih Konjicah ta konec tedna poskrbelo za lepo jesensko zahvalo.

18.10 Slovo ekipe in lepi spomini, ki bodo ostali

Voditelj Robert Božič, ki se je danes oglašal s terena, nam je v končnem oglašanju zaupal, da je bila naša ekipa danes "v objemu žlahtnih zgodb". Robert je občutil, da na občini "delajo na več smereh", tudi v gospodarstvu in na področju povezovanja s sosednjimi občinami. Prepričan je, da so na pravi poti in, da mnogim lahko predstavljajo vzor. Zato: vabljeni v zanimive kraje, ki ponujajo veliko zgodb!

Radijski utrip, Dogodki
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.