Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu | (foto: Tone Ovsenik)

Novice iz Clevelanda

Slovenci po svetu | 14.11.2016, 08:56 Matjaž Merljak

Pretekli torek, kot je znano, so bile predsedniške volitve v naši deželi in je bil izvoljen Donald Trump. Trump je poročen s Slovenko, Melanijo Knavs Trump in tako bo prvič kot prva dama te dežele Slovenka in tudi prva od leta 1828 prva dama, ki ni bila rojena na ameriških tleh.

Prihodnjo sredo, 16. novembra, bo ob osmih zjutraj odpeljal avtobus izpred cerkve Marije Vnebovzete v Pittsburgh in se vrnil pozno zvečer. Ta ekskurzija je pod vodstvom članic Oltarnega društva v letu usmiljenja. Članice društva bodo tudi istočasno zabeležile in se zahvalile Božji Previdnosti ter proslavile stoto obletnico ustanovitve Oltarnega društva župnije Marije Vnebovzete.

Župnija Marije Vnebovzete tudi ta konec tedna vodi Evharistično pobožnost. Najsvetejše je bilo izpostavljeno po jutranji sveti maši do mašne pobožnosti ob 17. uri. Danes je bilo izpostavljeno po opoldanski maši z zaključno pobožnostjo ob 16. uri. Župnik Kumše je vabil in vzpodbujal vse župljane, da so si vzeli čas za molitev, zahvalo in češčenje pred Jezusovo navzočnostjo v Najsvetejšem zakramentu. Pri pobožnostih se je župniku pridružil gospod John Retar, župnik v bližnjem mestecu Lorain. Gospod Retar namreč izhaja iz župnije Marije Vnebovzete, kjer je pred leti pel svojo novo mašo in se rad od časa do časa vrne domov.

Oltarno društvo svetega Vida je pa prodajalo krofe včeraj in danes so se pa članice skupaj udeležile svete maše ob pol enajstih in po maši imele svoj mesečni sestanek v Slovenski sobi svetoviške vasice. Člani društva Najsvetejšega imena so se pa skupno udeležili devete svete maše in se med mašo spomnili vseh preminulih članov, posebno tistih, ki so odšli v večnost v tem letu. Po maši so imeli skupni zajtrk in sestanek.

Ta konec tedna vodi clevelandska škofija posebno nabirko pri vseh mašah za žrtve hurikana, ki je divjal pred tedni na vzhodni strani dežele. Sicer to nabirko vodijo po vseh katoliških župnijah širom dežele pod vodstvom Ameriške škofovske konference.

Z zanimanjem pa pričakujemo predstavitev dveh knjig. Prvi bo predstavil svojo knjigo pisatelj in zgodovinar Renato Podberšič, v kateri opisuje žrtve komunizma na Primorskem. Drugo knjigo bo pa predstavil publicist iz Trsta, Ivo Jevnikar in sicer knjigo Pavleta Borštnika, Moj čas. Gospod Borštnik je bil dolgoletni poročevalec med slovensko radijsko uro in kasneje je poročal iz Washingtona za Glas Amerike. Obe predstavitvi bosta v atriju dvorane Marije Vnebovzete.

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...