Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
NSKS, tabla (foto: Matjaž Merljak)
NSKS, tabla

O manjšinskih vprašanjih s parlamentarci

Slovenci po svetu | 11.11.2016, 11:57 Matjaž Merljak

Predstavniki narodnih skupnosti v Avstriji so se na Dunaju srečali z manjšinskimi govorniki parlamentarnih strank.

Do sestanka je prišlo na pobudo Narodnega sveta koroških Slovencev NSKS, organiziral pa ga je Center avstrijskih narodnih skupnosti CAN, kjer so vključene organizacije slovenske, hrvaške, češke, slovaške, madžarske in romske narodne skupnosti v Avstriji.

Za NSKS se je sestankov udeležil poslovodeči podpredsednik Nanti Olip, za CAN pa predsednik Marjan Pipp ter generalni tajnik Hubert Mikel, član Zbora narodnih predstavnikov (ZNP) Narodnega sveta.

Govorili so z g. Scherakom iz vrst stranke NEOS in g. Zingglom iz vrst Zelenih, ter s predstavnikova vladnih strank: g. Kirchgattererjem iz vrst socialdemokratske stranke SPÖ in g. Berlakovichem iz vrst ljudske stranke ÖVP.

Tema pogovorov je bila izobraževalna reforma, ki je za jezike narodnih skupnosti v ustrezni zakonski obliki odločilna pri jezikovni izobrazbi od otroškega vrtca do mature. Za manjšine na Dunaju je potrebna ponudba v okviru zakona o zasebnem šolstvu.

Druga glavna tema so bili tiskani mediji narodnih skupnosti. Sistemska rešitev je možna samo z bazično podporo, ki zagotovi kakovostno delo in poročanje ter zagotovi dolgoročno obstoj in razvoj teh manjšinskih medijev.

Govorili so še o zniževanju podpore narodnim skupnostim. Te ob vedno večjih stroških za delovanje že 20 let prejemajo enako sredstev, kar je za avstrijske razmere edinstveno in zaskrbljujoče.

Dotaknili so se tudi potrebne skupinske tožbene pravice za organizacije narodnih skupnosti. NSKS se vseskozi zavzema za to, da bi dobile manjšinjske organizacije možnost uveljavljanja pravic za pripadnike narodne skupnosti s pomočjo skupinske tožbene pravice.

Olip je v pogovoru za slovenski spored ORF ocenil, da je bil sestanek pomemben in v pravem trenutku,  dobili so tudi zagotovilo, da se bo predstavnik SPÖ dogovoril za termin s pristojno ministrico glede izobraževalne reforme.

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...