Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Podaljšan rok za literarni natečaj SSK

Slovenci po svetu | 04.11.2016, 10:02 Matjaž Merljak

Svetovni slovenski kongres SSK je rok za literarni natečaj, namenjen mladim slovenskim rojakom po svetu in v zamejstvu za izvirni domoljubni esej, podaljšal do 15. novembra.

Na natečaju lahko sodelujejo mladi do 30. leta starosti, ki so rojeni in / ali imajo stalno bivališče izven Republike Slovenije ter pišejo v slovenskem jeziku. Vsi ostali prav tako lahko sodelujejo, ne morejo pa biti prejemniki nagrad.

Tema eseja je »Slovenija v mislih mladih rojakov«, z domoljubno, povezovalno in človekoljubno vsebino, ki odraža ljubezen in odnos do Slovenije, vzpostavlja razmišljanje o vlogi slovenskega jezika in opredeljuje položaj posameznika slovenske skupnosti v kontekstu širšega družbenega konteksta, v katerem živi.

Pričakujejo, da bodo eseji odgovarjali tudi na vprašanje kako izboljšati povezanost s slovenskimi rojaki in kako mladim približati Slovenijo, slovenski jezik in kulturo.

Dolžina esejev naj bo med 2000 in 3000 znaki (brez presledkov). Rok za oddajo besedil je 15. november.

Celotno besedilo natečaja

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...