Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Gala koncert znova navdušil (foto: Rok Mihevc)
Gala koncert znova navdušil | (foto: Rok Mihevc)

Odmevi 22. Gala koncerta

Slovenija | 21.11.2016, 12:50 Tanja Dominko

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je Radio Ognjišče včeraj spet dosegel svoj namen- z odlično glasbo, petjem in veznim besedilom je osvojil srca obiskovalcev in jih spodbudil, naj svoj pogled usmerijo k Najvišjemu in se mu iz dneva v dan zahvaljujejo za vse, kar od njega prejmejo. Glasba in govorjena beseda sta si ob tem lepo podajali roko, kar so obiskovalci začutili in po koncu obeh koncertov izražali hvaležnost, da so bili lahko zraven.

Med poslušalce v dvorani in tiste ob radijskih sprejemnikih smo prinesli 22 pesmi, ki jih večina dobro pozna, a vendar so dobile novo preobleko. Aranžmaje so prispevali mojstri, kot so Slavko Avsenik mlajši, Gašper Jereb, Matija Krečič in Nada ter Dečo Žgur. Ob izvedbi Simfoničnega orkestra Cantabile iz Logatca ter Gala zbora so zazvenele čudovito. »Moram reči, da sem presenečen, da je tako lepo izpadlo, saj je to poseben podvig, ki si ga redko kdo danes privošči. 22 prvič izvedenih priredb je redkost in velik izziv tako za orkester kot za zbor. Mislim, da so vsi zelo dobro opravili svojo nalogo. Vesel sem, da je tudi občinstvu bil ta koncert všeč, mislim, da je s tem naloga opravljena in sem zadovoljen.« je dejal Slavko Avsenik mlajši.

Občinstvo je uživalo, tudi vrh Cerkve je bil zadovoljen. Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je po koncertu povedal: »Zelo lepa izkušnja, vsako leto je nekaj novega in vsako leto boljše. Starejši ko je radio, več ima izkušenj in zrelosti, tako da sem zelo vesel tega večera. Zdi se mi, da v slovenski prostor prinašamo nekaj novega, kar je zelo pomembno. Želim, da bi šel Radio Ognjišče naprej po tej poti, ker ga potrebujemo. Tudi starejši, ki jih obiščem, pravijo, da jim Radio Ognjišče predstavlja prijatelja, ki jih nikoli ne zapusti.« Novomeški škof Andrej Glavan je takole strnil misli: »Vsako leto je neko presenečenje, tudi letos. Nekatere priredbe so zelo posrečene, nekatere tudi manj, ampak zveni lepo, prijetno, moderno. Nekateri pa so res izrazito izstopaliLjubljanski pomožni škof Franc Šuštar se je spomnil mladih let: »Zelo lepo presenečenje je bilo, ko smo poslušali pesmi, ki jih poznamo iz naše mladosti, veroučnih skupin. Ob spremljavi orkestra so dobile povsem novo preobleko. Hkrati sem občudoval veliko delo, ki so ga opravili glasbeniki, ki so to glasbo napisali in jo zdaj predstavili. Veliko presenečenje. Zelo sem hvaležen za ta koncert

Celjski škof Stanislav Lipovšek je poudaril pomen ohranjanja izročila pri cerkveni glasbi: »Radio Ognjišče je Božji dar za vse nas, tudi ta koncert z zimzelenimi melodijami, ki so dobile novo preobleko in nov prizvok. Hvala Bogu, da ohranjamo to izročilo, tudi pred godom Sv. Cecilije je prav, da poudarimo skrb za ljudsko cerkveno petje. Po drugi strani pa bi rad poudaril tudi povezanost med poslušalci in sodelavci Radia Ognjišče. Pomembno je, da se ta družina krepi in gradi in ustvarja Božje okolje.«

Tudi izjave, ki smo jih ujeli med ostalimi obiskovalci, potrjujejo, da je bila odločitev o umestitvi sakralne glasbe z mojstrskimi priredbami in vokalisti na tokratni program Gala koncerta prava. Nekaj vtisov neimenovanih obiskovalcev smo takole nanizali:

»Dvigne duha, prelepo.«

»Zelo doživeto, lepo povezan koncert z zaključkom svetega leta usmiljenja in praznikom Kristusa Kralja.«

»Čudovito, neponovljivo. Sem tretjič, pa sem vsakič bolj navdušena, lažje potem začneš nov delovni teden.«

»Pesmi gredo do srca. Veliko dobrih pesmi imamo Slovenci.«

»Sem prvič, zelo sem vesela, da sem bila zraven, navdušilo me je, z veseljem bom še enkrat poslušala po radiu.«

»Odličen izbor skladb.«

»Lepe pesmi, ganile so me, na koncu so mi prišle celo solze v oči.«

Eden od obiskovalcev, ki je navdušen vsako leto po gala koncertu Radia Ognjišče, je zgodovinar in član Prifarskih muzikantov Mitja Ferenc. »Presežki. Vedno prideš na koncert in čakaš, kaj bo. In vedno je nekaj novega, česar ne pričakuješ, svežega, gostje, priredbe. Komaj čakamo tisto nedeljo, ko je čas za ta koncert. In vedno odidemo domov polni. Veselja, zadovoljstva, glasbe. Saj vemo, kakšen logistični zalogaj je potreben, da dvakrat napolniš to dvorano in da odhajajo ljudje domov polni lepih misli, ki so jih slišali. Velik poklon ustvarjalcem glasbenega programa in izvajalcem.«

Tudi izvajalci, ki smo jih povabili k sodelovanju, so se z veseljem odzvali, Modrijani se denimo že veselijo novih sodelovanj z Radiem Ognjišče. A ideje za prihodnji koncert so še skrivnost.

Že čez teden pa Radio Ognjišče praznuje svoj 22. rojstni dan. Kot vsako leto bomo tudi tokrat praznovali skupaj z radijskimi poslušalci in prijatelji, zbranimi v cerkvi Zavoda sv. Stanislava. Sveto mašo bo ob 12. uri daroval nadškof Alojzij Uran. Pred mašo si lahko ogledate tudi prostore našega radia, saj bomo vrata odprli na stežaj, po maši pa vabljeni, da se v dvorani Matije Tomca v Zavodu udeležite še zadnje od okroglih miz, ki smo jih pripravili ob 25. rojstnem dnevu naše države. Z nami bodo tokrat nekdanji ministri Ingo Paš, Jožica Puhar, Dimitrij Rupel, Rajko Pirnat in nekateri drugi gostje.

 

Slovenija, Radijski utrip, Srečanja PRO
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.