Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Ob zapiranju svetih vrat: Sad svetega leta naj bo srce, ki ostaja odprto za usmiljenje

Cerkev na Slovenskem | 14.11.2016, 11:22 Marta Jerebič

Končujemo sveto leto usmiljenja. Papež Frančišek bo v nedeljo sveta vrata zaprl tudi v vatikanski baziliki, v večini drugih cerkva po svetu so ta obred opravili ta konec tedna. Sveta vrata so v Sloveniji odprta le še v mariborski stolnici, kjer bo slovesnost v soboto, ter v celjski in novomeški stolnici, kjer jih bodo zaprli v nedeljo.

V vatikanski baziliki so minuli teden kot spomin na jubilej usmiljenja v češčenje znova izpostavili obnovljeni najstarejši leseni križ bazilike sv. Petra iz štirinajstega stoletja.

Medtem so sveta vrata včeraj že zaprli v vseh treh rimskih papeških bazilikah, slovesnosti so potekale tudi povsod po svetu.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je v ljubljanski stolnici izrazil upanje, da je leto usmiljenja premaknilo naša srca in zganilo našo notranjost. Ob tem je poudaril, da moramo biti še naprej: »usmiljeni do vsakega človeka, ki ga prinese pot na našo pot. Srce, ki ostaja odprto za usmiljenje, naj bo sad tega svetega leta. Če bomo živeli usmiljenje, tudi v naši najožji okolici, lastni družini, celo v svojem srcu, ne bo nikogar, ki bi bil prezrt, zapostavljen, zasmehovan, ki bi ga doživljal kot nevrednega

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je sveta vrata v petek zaprl v mariborski baziliki Matere usmiljenja.

Koprski škof Jurij Bizjak je ob zapiranju svetih vrat v koprski stolnici poudaril, da tako telesna kakor duhovna dela usmiljenja niso nikoli dokončana, treba jih je le videti.

Murskosoboški škof Peter Štumpf je včeraj sveta vrata zaprl v soboški stolnici. V pridigi je dejal, da nekako že čuti nostalgijo po tem svetem letu usmiljenja, ko se je še posebej čutil spodbujenega, da si večkrat izpraša vest o tem, kako je usmiljen do drugih. Poudaril pa je, da sicer zapirajo sveta vrata usmiljenja, ne zapirajo pa vrat stolne cerkve.

Tudi ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar je po poročanju tednika Družina v stiški baziliki dejal nekaj podobnega, namreč da se sveta vrata res zapirajo, a Gospod odpira druga vrata, ponuja nam nove možnosti za življenje po veri. Sveto leto je bilo po njegovih besedah kateheza, kdo je naš Bog in kako nas ljubi. Kateheza, kdo je naš bližnji in kako smo lahko usmiljeni.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...