Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Božično drevo v Vatikanu (foto: p. Robert Bahčič)
Božično drevo v Vatikanu

V Vatikanu jaslice letos z Malte, božično drevo iz italijanskega Trenta

Cerkev po svetu | 10.11.2016, 09:54 Marta Jerebič

Jaslice in božično drevo bosta letos na Trgu svetega Petra prvič ostala le do praznika Jezusovega krsta, 8. januarja, je včeraj sporočil vatikanski governatorat. Doslej je bilo mogoče videti božično okrasitev vse do svečnice, 2. februarja. Jaslice letos prihajajo kot darilo z Malte. V širino se raztezajo 17 metrov, vse je zaznamovano z malteško pokrajino, med drugim bo zraven tudi starodaven ribiški čoln, ponazarjal pa bo begunce na Sredozemskem morju, ki skušajo pogosto v neustreznih čolnih priti do Italije.

Božično drevo bo letos prišlo iz občine Scurelle v severnoitalijanski pokrajini Trento. Lučke na drevesu bodo prižgali 9.decembra ob 16.30, istega dne bo papež Frančišek sprejel v avdienco tudi delegaciji darovalcev iz Trenta in z Malte.

Drevo, navadna smreka, je visoko 25 metrov in ga bodo posekali 13. novembra. Pri nalaganju na tovornjak, ki bo smreko prepeljal v Rim, bo pomagal helikopter italijanske vojske. V noči na 24. november pričakujejo posebni prevoz v Vatikanu, kjer bodo smreko sprejele tehnične službe vatikanskih vrtov ter jo postavili na Trg svetega Petra. Kot lani bodo drevo okrasili z glinastimi kroglami, ki so jih poslikali otroci - rakavi bolniki iz več italijanskih bolnišnic. Terapijo s keramiko je usklajevala ustanova južnotirolske grofice Lene Thun. V smislu varovanja okolja in papeževe okrožnice Hvaljen, moj Gospod bo od letos naprej varčna tudi osvetlitev. Drevo bo v pravo luč postavilo 18.000 svetlobnih teles LED, ki porabijo le 1,7 kilovata.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...