Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
ga. Rožca Šonc (foto: Osebni arhiv)
ga. Rožca Šonc

Hiša sožitja v Novem mestu

| 29.10.2016, 19:56 Damijana Medved

V toplem jesenskem dopoldnevu sem se odpeljala v Novo mesto, da bi pobliže spoznala Hišo sožitja in jo predstavila v oddaji Modrost v očeh. Medgeneracijski center, ki deluje pod okriljem novomeškega društva upokojencev, sta mi predstavili Rožca Šonc, predsednica društva ter Elza Majetič, koordinatorka dejavnosti v Hiši sožitja.

Hiša sožitja domuje v starem mestnem jedru Novega mesta, na Čitalniški ulici 1, na sedežu Društva upokojencev Novo mesto. V medgeneracijskem centru, ki tke prijazne niti med otroki in starejšimi, se trudijo, da bi starejše iztrgali osami in socialni izključenosti, jim ponudili kvalitetne izobraževalno-družabne vsebine, pisane njim na kožo (zato so odprti za predloge uporabnikov), obenem pa pripravljajo pester program za otroke, ki še posebej v počitniških dneh poskrbi za pisano preživete dneve.

Hiša sožitja je odprta od ponedeljka do sobote med 8.00 in 12.00 uro, v njej pa se vrsti cela paleta najrazličnejših dejavnosti: literarni in likovni krožki, ustvarjalne delavnice, kulturne prireditve in razstave, najrazličnejše izobraževalne vsebine (računalniško opismenjevanje, promocija zdravja, varnost v prometu, …), športne in družabne aktivnosti; od kartanja do šaha in športnih aktivnosti, ki jih izvajajo na prostem ali v drugih prostorih.

Hiša sožitja vabi k aktivnemu preživljanju dopoldnevov, druženju in učenju novih spretnosti ter spoznavanju novih ljudi; vabi k sobivanju različnih generacij ter ustvarjalno preživetemu času. Urnik aktivnosti je dostopen na spletni strani novomeškega društva upokojencev (http://upokojenci-nm.si/hisa-mesecno.html) in vabi, da postanete del hiše tudi vi.

Hiša sožitja
Hiša sožitja © Damijana Medved

Vtisi otrok, ki sodelujejo v Hiši sožitja
Vtisi otrok, ki sodelujejo v Hiši sožitja © Damijana Medved

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.