Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Jožko Kert (foto: Jože Bartolj)
Jožko Kert

Naš gost dirigent Jožko Kert

| 23.10.2016, 21:47 Jože Bartolj

V oddaji Naš gost smo 22. oktobra gostili zagnanega koroškega kulturnega delavca, zborovodjo, inženirja kemije Jožka Kerta s Prevalj. Je Korošec, ki je že vse življenje povezan s temi kraji. Osnovno šolo je obiskovali na Prevaljah, gimnazijo na Ravnah, sedaj živi na Prevaljah. Razen v času študija, ko je bil v Ljubljani, je vse življenje zvest svoji pokrajini, ki ga je za vedno oblikovala.

Njegov oče je bil še v predvojnem času trgovec, ki ga je povojna oblast kot »kapitalista« zaprla, njihovo premoženje pa je bilo podržavljeno. Mati je v času očetovega zapora ostala sama s tremi nepreskrbljenimi otroci. Kljub tej trpkosti, ki je spremljala njihovo družino, pa je imela pri njih kultura vedno visoko mesto. Z glasbo je Jožko Kert povezan že od mladih nog, njegov prvi učitelj klavirja je bil skladatelj Lojze Lebič.

Sicer pa je po stroki kemik. Za kemijo se je odločil zaradi dobrega učitelja, ki je v njem prepoznal ljubezen do naravoslovja. Žal mu je za vpis na glasbeno akademijo, kamor ga je tudi vleklo, zmanjkala srednja glasbena šola.

V Ljubljani je v času študija pel v APZ Tone Tomšič, ki ga je ravno v tem času vodil njegov nekdanji učitelj klavirja, danes akademik Lojze Lebič. Glasbi se je ravno toliko zapisal, da je ob povratku na rodne Prevalje prevzel moški zbor z imenom Zbor izpod Uršlje, ki je bil predhodnik MPZ Vres. Ta zbor je nato vodil kar dvajset let.

Dirigent Jožko Kert
Dirigent Jožko Kert © Jože Bartolj

Poklicno se je zaposlil v železarni Ravne na Koroškem in na tem delovnem mestu je bil zaposlen kar 28 let. Po letu 1994, v času privatizacije je skupaj s sodelavci iz Ravenskega kemijskega laboratorija ustanovil privatno družbo EKO – Ekoinženiring d.o.o. Družba se ukvarja z ekološkimi meritvami, zbiranjem in predelavo nekaterih odpadkov.

Ob delu na strokovnem področju pa se je ves času ukvarjal s kulturo. Veliko se je glasbeno izpopolnjeval in pomagal pri rasti drugih pevskih zborov na Koroškem. Leta 1997 je bil med ustanovitelji Kulturnega društva Mohorjan Prevalje, ki ga je kot predsednik vodil 17 let, do leta 2014. Društvo, ki že z imenom »Mohorjan« kaže na ponosno zgodovino naše najstarejše knjižne založbe, ki je po koroškem plebiscitu iz Celovca prebežala na Prevalje in tam natisnila nad dva milijona knjig, prireja številne koncerte (z gostujočim poklicnimi zbori, orkestri, komornimi skupinami) in razvija obsežno publicistično dejavnost. Med drugim pripravlja tudi odmevne Sušnikove dneve v spomin na prvega ravnatelja ravenske gimnazije dr. Franca Sušnika.

Jožko Kert je dobitnik številnih priznanj na katere je ponosen, saj kažejo, da je skupnost, ki ji pripada, prepoznala njegove napore na kulturnem področju. Zdaj je že nekaj let v pokoju, a mu nikakor ni dolgčas, saj kulturno udejstvovanje ni nekaj takega, kar bi lahko ugasnil tako kot luč, ampak sveti še naprej.

 

 

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...