Slavi Košir
Miha Močnik
Petra Stopar
Alex Centa (foto: ARO)
Alex Centa

Na festivalu Ritem srca bo tudi Alex Centa

13.10.2016, 07:11 Mateja Feltrin Novljan

Čeprav je Alex Centa najmlajši udeleženec festivala Ritem srca, na njem sodeluje že tretjič. Dvakrat je namreč sodeloval in pel v (Z)mešanem zboru pod taktirko Helene Fojkar Zupančič, ki je hkrati tudi njegova vzornica. Velik zgled pa mu je papež Frančišek, ki mu posveča festivalsko pesem Bergolio.

Kje si dobil spodbudo, da si se odločil za sodelovanje? Si pravzaprav edini, ki bo prvič nastopil na odru Ritma srca.

Alex: Do zdaj smo z Zmešanim pevskih zborom pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič peli na festivalu, tako, da mi je festival od takrat naprej kar zelo všeč. Letos sem dobil povabiloglasbene produkcije Panča, da bi skupaj z njimi ustvaril pesem, tako da zdaj sem tukaj.

Kaj bi želel sporočiti ljudem, ki bodo na festivalu?

Alex: Da se jih dotakne vsaka pesem, tudi moja, ker ni taka tipična pesem o svetnikih, ki so nekoč živeli, ampak o nekom, ki še zdaj živi in lahko razsvetli pot, po kateri upam, da bodo tudi ostali stopili. Upam, da v njej začutijo pristno podobo papeža Frančiška.

Če pomislimo na papeža, si predstavljamo, da bo pesem prinesla živahen ritem. Kaj pesem sporoča?

Alex: Ritem je res tak, da si res lahko predstavljamo papeža v njem. Čeprav ni več tako zelo mlad, je mlad in živahen njegov značaj, ki izraža veselje, razigranost.

Tvoj najljubši verz v pesmi?

Alex: On je kompas do raja.

Kdaj si se prvič srečal s sodobno krščansko glasbo.

Alex: Ko sem prišel na Škofijsko klasično gimnazijo, sem spoznal sodobno krščansko glasbo. Posebej blizu mi je postala, ko smo začeli peti v zboru.

Imaš vzornike?

Alex: Vsekakor je moja vzornica zborovodkinja Helena Fojkar Zupančič. Ona je oseba, po kateri se lahko zgledujem.

Ti si še mlad in boš tisti, ki bo spreminjal pogled mnogih drugih na tovrstno glasbo.

Alex: Na naši gimnaziji se res poje ves čas, tako da je sodobna krščanska glasba zelo prisotna."

Je nastop na festivalu Ritem srca tvoj prvi samostojni nastop?

Alex: S svojo lastno glasbo je ja.

Je to začetek neke nove zgodbe, kje boš čez deset let?

Alex: Vesel sem, da lahko začnem tu, na Ritmu srca. Čez deset let upam, da bom še na kakšnem odru in bom bolj razpoznaven.

Kako doživljaš letošnji festival?

Alex: Do zdaj sem bil pod odrom in ob odru, letos bo to nova izkušnja, čeprav le nekaj metrov stran. Ta festival je nekaj čudovitega, v dvorani se ustvari neverjetno vzdušje.

Tvoje vabilo na ta festival?

Alex: Lepo vabljeni vsi, še posebej tisti, ki veste, da velja, da če poješ, dvakrat moliš. V dvorani se res čuti prisotnost Jezusa med nami."

Kaj bi zaželel glasbenikom, s katerimi boste skupaj na odru?

Alex: Upam, da se bomo skupaj zabavali in slavili Boga.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Ritem_srca

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...