Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Molitve na pokopališču Pod hrastom (foto: SD Planica, Melbourne)
Molitve na pokopališču Pod hrastom

Pokojnih se spominjajo tudi v Melbournu

Slovenci po svetu | 02.11.2016, 11:55 Matjaž Merljak

Ob prazniku vseh svetih in dnevu spomina na verne rajne se pokojnih spominjajo tudi v avstralskem Melbournu, tako na pokopališčih kot po slovenskih društvih. Rojakom spomini odhajajo tudi v domovino, saj tudi na slovenskih pokopališčih počivajo njihovi najdražji. V imenu slovenske oddaje na radiu 3ZZZ je prispevek pripravila Meta Lenarčič.

Že se bomo poslovili od meseca oktobra, nam z navdihom pomladanskega cvetočega meseca, vašega skrbno pospravljenega celoletnega pridelka. Kako smo po vsem svetu odvisni in deležni, kaj nam narava nudi in ponuja, vendar je res vse povsod neka palica nad nami, ki nas nenehno opominja. Samo pridne roke, poštenost in skromnost naj nas pripeljejo do te žlice, ki bi nasitila človeštvo in prinesla bodočnost.

V oktobru je ponavadi še kar hladno, tudi letos se do sedaj še ni kaj dosti spremenilo. Posebno v Viktoriji smo imeli v tem pomladanskem času strašanski veter, katerega moči so podirala ogromna drevesa, odkrivala strehe, hiše in celo vasi blizu rek so bile poplavljene, nastala je ogromna škoda. Letos je padlo tudi toliko dežja, da so se napolnili vsi vodni rezervoarji, po kmetijah pa so vsaj za nekaj časa dobro preskrbljeni z vodo tudi za živali. Čeprav se z vsem tem razdejanjem ljudje počasi soočajo, občine pomagajo, kolikor je v njihovih močeh, večina pa je le delavna sila sosedov in prijateljev v okolici, kjer živijo. Vsi se sprašujemo, kdaj bo posijalo sonce? Spomini torej segajo nazaj v leto 1916, da je bilo podobno letošnjim - sedaj veste vse! Potrpljenje je božja mast, tudi s tem pregovorom se mora človek od časa do časa vsaj malo namazati, da kasneje lažje živiš.

Molitev rožnega venca v mesecu oktobru. Pater Ciril Božič nas je opomnil in povabil, vsako nedeljo 20 minut pred sveto mašo ob 10. uri dopoldne k skupni molitvi rožnega venca v cerkvi v Kew!

Slovenska radijska ura 3ZZZ 92.3FM je tudi letos, kot že vse leta pred tem, imela dva tedna, od 5. do 16. oktobra, nabiralno akcijo za pomoč pri stroških same postaje. Vsako leto je potrebno nabrati $1000 za to eno uro oddajanja, katero pomoč darujejo poslušalci radijski postaji za elektriko in vseh ostalih tehničnih pripomočkov v studiu. Odziv nabirke je bil, kot že vsa leta pred tem, kar zadovoljiv! Z letošnjim letom bo s tem preteklo že 28 let od prvega poizkusa. Upajmo samo na pozitivno in nadaljnje delovanje v prid poslušalcev slovenskega jezika in slovenske glasbe v tako oddaljenem delu sveta kot je Avstralija.

Meta Lenarčič v studiu RO
Meta Lenarčič v studiu RO © Matjaž Merljak
15. oktobra je slovensko društvo “Jadran” praznovalo že 45. obletnico obstoja! Povabljeni so bili vsi pretekli predsedniki -12 moških in dve ženski. Na odru so na kratko predstavili zgodovino društva od vsega začetka do danes: kako se je društvo razvijalo, kako so kupovali zemljo, koliko mladine se je lovilo in brcalo žogo na velikem travniku poleg zgradbe ... Danes so samo še lepi spomini. Nastopal je tudi moški pevski zbor “Planika”, za ples in popoldansko zabavo pa so igrali ansambel “Melodija”. Predsednica ga. Romana Žetko se je vsem lepo zahvalila za sodelovanje in številen obisk. Med drugim so bili navzoči tudi mladi, ki pa se počasi oddaljujejo (delo in njihove dnevne skrbi v svojih družinah). Še prihajajo, samo čas bo tisti, ki bo pisal zgodovino Slovencev dalje na SD Jadran, kot vse povsod po slovenskih društvih v Avstraliji.

22. oktobra so praznovali "oktoberfest" na SD Melbourne! Tudi na tem najstarejšem slovenskem društvu je bilo zelo veselo. Kosilo (BBQ) se je pričelo že od 12. ure dalje. Dvorana je bila lepo pripravljena. Predsednica Julija Čampelj je najprvo pozdravila vse navzoče, se zahvalila za njihov obisk in zatem predstavila mlade, oblečene v narodne noše z nastopom gorenjskih plesov! Ansambel ”Plave noči” so goste, člane in ostale prijatelji zabavali vse popoldne. Na samem društvu so že pred leti člani postavili lepo kapelico sredi vrta, da vsako leto na dan mrtvih - Vseh svetih - molijo skupaj s p. Cirilom Božičem za vse preminule članice in člane društva in sorodnike. Zelo lepe navade, katere segajo globoko v srca pridnih in delavnih rojakov daleč od rodnega kraja - Slovenija!

Sveta maša je bila tudi na SD Planica v nedeljo, 23. oktobra, ob 2.30 popoldne. Že vrsto let je v navadi, da se za to priložnost povabi patra Cirila Božiča iz Verskega in kulturnega središča Kew, ki se v dvorani pripravi sv. maša. Na odru je postavljena miza -oltar, namizni prt krasi pridne sedaj že nekaj let pokojne članice ga. Lenčka Brgoč. Na odru je bila tudi tabla z imeni in slikami pokojnih članic in članov SD Planica. Pater Ciril Božič je tokrat pripeljal s seboj tudi patra Viljema Lovšeta, ki je na praznik sv. Frančiška prispel iz Ljubljane v Melbourne, kjer bo prihodnjih deset mesecev na študiju v jezuitskem samostanu v Kew. Skupaj smo molili in prepevali, se na koncu zahvalili obema patroma za lep obred, predsedniku društva pa za vso pripravo in kosilo.

Pred vrati je tudi praznik vseh svetih, ki bo v torek 1. novembra. Vsi se odpravljamo najprvo v domačo cerkvico v Kew, da se v srcih povežemo z domačimi, nato bodo vsi tisti, ki imajo svojce na pokopališčih, odpravili tja, ostali pa nazaj domov. Spomini nam vsem segajo v domača mesta in vasi po slovenskih pokopališčih in grobovih svojih najdražjih. V mislih bomo vsi z Vami v molitvi in spominu na čase, katere človek nikoli ne pozabi, ne glede koliko časa smo od rojstnega doma.

Pred koncem pa naj še omenim, da je igralska skupina pod vodstvom Drage Gelt OAM pripravila veseloigro Joško in Micka avtorja Vinka Moderndorferja. Premierna uprizoritev je bila že preteklo nedeljo v dvorani pod cerkvijo. Bila je prijetno sprejeta, saj so se gledalci do dobra nasmejali. Od časa do časa je že res kar potrebno, da je še kaj drugega kot samo delo in skrbi. Gostovali bodo po vseh slovenskih društvih in tudi v Sydney se bodo odpeljali. Veliko sreče!

Toliko za danes, vsem poslušalcem želim še naprej veselo jesen, dobrega vinčka, za katerega je bilo vloženega veliko pridnega dela! Pri nas pa naj bi bilo vse v cvetju, dež in še vedno veter pa le po svoje namaka brez kakršnega usmiljenja!

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...