Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Minister Gorazd Žmavc (foto: vlada.si)
Minister Gorazd Žmavc

Žmavc in Pahor v Argentino

Slovenci po svetu | 19.10.2016, 14:31 Matjaž Merljak

Med tem kot je svoj desetdnevni obisk pri rojakih v Argentini sklenil škof Peter Štumpf, odgovoren za Slovence po svetu, zdaj pa k rojakom pod Južnim križem prihajata predsednik države in minister za Slovence po svetu.

Z Urada vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS so sporočili, se bo Gorazd Žmavc, minister odgovoren za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu, mudil na obisku pri slovenski skupnosti v Argentini in Braziliji od 20. do 23. oktobra 2016.

Minister bo obisk opravil deloma kot član delegacije predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na uradnem obisku v Argentini

Predsednik Pahor in minister Žmavc se bosta skupaj srečala s predstavniki različnih slovenskih skupnosti in ustanov v Buenos Airesu. Minister bo obiskal slovenska društva, domove, arhive, šole v Buenos Airesu ter v São Paulu v Braziliji.

Na splošni ravni bo namen obiska iskanje novih poti za združevanje energij vseh skupin s ciljem ohranjanja slovenske identitete ter čim bolj dejavnih stikov z matično domovino. Obisk se dogaja v letu, ko Republika Slovenija praznuje 25-letnico obstoja, kar je slovenska skupnost v Buenos Airesu praznovala z velikimi dogodki v središču mesta.

Minister Žmavc bo s tem obiskom zaokrožil cikel gostovanj, zgoščen okrog jubileja slovenske državnosti, obisk pa bo priložnost za seznanitev s stvarnostjo slovenskih skupnosti v teh državah in po drugi strani znamenje priznanja, podpore in spodbude za njihova nadaljnja prizadevanja za ohranjanje slovenske identitete in povezav s Slovenijo na vseh področjih.

Ob obisku bo minister podelil tudi priznanja ustanovam ob njihovih okroglih obletnicah. Imel bo priložnost se seznaniti z delom lektorata slovenskega jezika na tamkajšnji državni univerzi.

V São Paulu, v Braziliji, se bo minister Gorazd Žmavc srečal s predstavniki in člani Zveze Slovencev v Braziliji in se pogovarjal o potrebah društva za delovanje šole, pevskega zbora idr. Sestal se bo s člani novoustanovljenega Brazilsko-slovenskega poslovnega kluba, v bilateralnem smislu pa bo pomembno tudi načrtovano srečanje s prof. dr. Bogdanom Šalejem, direktorjem sekcije za srednjo in vzhodno Evropo na Federaciji Industrij FIESP in nekdanjim častnim konzulom RS v Braziliji, in njegovo soprogo VP Debora Barenboim Šalej, ki je zastopnica brazilskega ministrstva za zunanje zadeve za najpomembnejšo zvezno državo São Paulo.

Slovenci po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...