Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Praznovanje jubilantk v San Martinu (foto: Svobodna Slovenija)
Praznovanje jubilantk v San Martinu

Praznovanje jubilantk v San Martinu

Slovenci po svetu | 10.10.2016, 08:33 Matjaž Merljak

Prav tako kot mladina ima svoje odseke v krajevnih skupnostih tudi Zveza slovenskih mater in žena. Gotovo je med najbolj aktivnimi skupina zveze v Slovenskem domu v San Martinu.

Poleg socialnega dela, podpore pomoči potrebnim in skrbi za bolnike, prirejajo mesečne sestanke, na katerih imajo zanimiva predavanja, predvajanje DVD-jev, srečanja v kuhinji, itd. Predsednica odseka, gospa Polona Marolt Makek, pa nam je takole opisala njihov zadnji sestanek.

Kot vsako leto v septembru praznujemo pričetek pomladi, vse rojstne dneve in godove - to pa zato, da kakšnega osebnega praznika ne spregledamo - in končamo s tombolo. Naša zveza ni stara samo zato, ker že res veliko let deluje v San Martinu. Letos smo praznovali dve mladi devetdesetletnici in tri še bolj mlade osemdesetletnice.

Sestanek ZSMZ San Martin
Sestanek ZSMZ San Martin © Svobodna Slovenija

Po pozdravu so vsi udeleženci prejeli male slovenske šopke, da smo se še enkrat spomnili praznika samostojne Slovenije. Na pobudo Lučke Makek in v izvedbi Regine Truden Leber smo vse slavljenke prejele originalno in zelo lepo darilo.

Po pozdravih in voščilih se je pričela tombola, ki je vsako leto bogatejša. Imamo kvaterne, činkvine in tombole. Že nekaj let nam tombolo pripravi naša dobrotnica. Ko smo začeli klicati številke, se je kar kmalu slišalo: »kvaterna!« Vsi smo se zelo zabavali in bili nagrajeni z lepimi in raznovrstnimi dobitki, tako združimo praktično s koristnim. V našo blagajno, namenjeno socialni pomoči, pride kar lepa vsota, posebno, ker so vsi dobitki podarjeni. Zaključili smo kot vsak sestanek s čajem, prigrizkom in razgovorom.

Še enkrat želim našim slavljenkam sreče, zdravja in še na mnoga leta!!!

Jubilantke v San Martinu
Jubilantke v San Martinu © Svobodna Slovenija

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...