Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Fantje na vasi (foto: Tone Ovsenik)
Fantje na vasi

V oktobru še posebej vabljeni v obe župniji

Slovenci po svetu | 03.10.2016, 10:01 Matjaž Merljak

Dogajanje v Clevelandu je vedno znova pestro, tako v slovenskih župnijah kot na Slovenski pristavi V oktobru so rojaki še posebej vabljeni v obe slovenski župniji, saj poteka štetje nedeljnikov.

Današnja nedelja je kar dosti zaposlena.

Oltarno društvo Svetega Vida ima skupni obisk svete maše in obhajilo in po maši imajo mesečni sestanek v Slovenski sobi svetoviške vasice. Pred sveto mašo so pa tudi molile rožni venec, kot je v navadi kadar imajo skupno obhajilo in seveda molijo rožni venec vsako nedeljo pred mašo.

Pri Mariji Vnebovzeti pa tamkajšnje članice Oltarnega društva danes servirajo kosilo v dvorani. Tudi ta klub žensk podari ves prihodek župniku za cerkvene potrebe.

V tem mesecu oktobru smo vsi rojaki vabljeni, da obiščemo in smo prisotni pri mašah v naših dveh cerkvah, ker v tem mesecu je štetje vernikov. To štetje da vedeti škofiji, koliko vernikov pride v cerkev v dotične župnije in po rezultatih tega obiska, ocenjuje potrebe in je odvisno, kje so potrebni duhovniki v tem času primanjkljaja duhovnih pastirjev.

Cleveland, most George Voinovich
Cleveland, most George Voinovich © www.cleveland.com

V tem preteklem tednu je bil končan most v dolžini kilometer in pol v mestu čez reko, katera meji vzhodni in zahodni del mesta. Ta most, ki ima pet pasov v eno smer, je bil na novo zgrajen, ker stari je bil pretrajan. Pri slavnostnem odprtju mosta, poimenovanem po sorojaku Georgu Voinovichu, so gostovali tudi naši Fantje na vasi in tam zapeli himno. Fantje tudi v prihodnjih tednih odpotujejo v New York, kjer se bo slavila stota obletnica tamkajšnje slovenske cerkve na Osmi.

Hansa Brewery
Hansa Brewery © Tone Ovsenik
V soboto, 17. septembra, je tudi rojak Boris Mušič končno odprl svoj lokal na zapadni strani mesta. Restavracija in gostilna sta v lepem mešanem stilu starega sveta in novega. V tem lokalu tudi delajo, kuhajo svoja piva. Zaenkrat je teh sedem, a v načrtu je, da bodo imeli svojih dvanajst vrst različnih piv.

Danes teden nas pa vabijo na Slovensko pristavo člani kluba upokojencev in nam bodo pripravili koline. To kosilo s kolinami že postrežejo dolgo vrsto let in je obisk vedno številčen, tako da je vedno razprodan.

V dobri družbi
V dobri družbi © Tone Ovsenik

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...