Marjan Bunič
Matej Kržišnik
Marta Jerebič
Papež med sveto mašo (foto: Radio Vatikan)
Papež med sveto mašo
04.11.2016, 14:58 Marjana Debevec

Papež daroval mašo za letos umrle kardinale in škofe

Papež Frančišek je dopoldne v baziliki sv. Petra daroval sveto mašo za letos umrle kardinale in škofe. Nekateri med njimi so po njegovih besedah junaško pričevali za evangelij in prestali veliko trpljenje.

V luči vere smo po papeževih besedah blizu vsem, ki so že prešli v večnost. Pokojni škofje in kardinali pa so s svojo službo v srca vernikov vtisnili tolažilno resnico, da sta milost in usmiljenje namenjena Njegovim izbranim. V imenu Boga usmiljenja in odpuščanja so njihove roke blagoslavljale in dajale odvezo; njihove besede so tolažile in brisale solze, njihova navzočnost je pričevala za neizčrpno Božjo dobroto in njegovo neskončno usmiljenje.

Ti pastirji Kristusove črede so se darovali za odrešenje zaupanega jim ljudstva je zatrdil in dodal: »Posvečevali so ga preko zakramentov in vodili po poti odrešenja; polni moči Svetega Duha so oznanjali evangelij; z očetovsko ljubeznijo so si prizadevali ljubiti vse, še posebej uboge, nezaščitene in potrebne pomoči. Zato verjamemo, da jih je ob koncu življenja Gospod sprejel kakor žgalno daritev.«

Zatem je Frančišek tudi spomnil, da se naša pot v Očetovo hiše začne od trenutka, ko odpremo oči na tem svetu, preko krsta pa v milosti. Pomenljiv trenutek na tej poti je za duhovnike in škofe takrat, ko prejmejo duhovniško posvečenje in izrečejo svoj: Tukaj sem! Od tega trenutka naprej so še posebej zedinjeni s Kristusom in pridruženi njegovemu duhovništvu.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.