Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Papež odgovarja na vprašanja novinarjev na letalu s Švedske (foto: RV/AP)
Papež odgovarja na vprašanja novinarjev na letalu s Švedske

Papež: Sekularizacija je posledica človekove samozadostnosti

Svet | 05.11.2016, 00:16 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je v pogovoru z novinarji na letalu, ko se je v torek vračal s Švedske, dotaknil različnih vprašanj. Med drugim je zatrdil, da je o duhovniškem posvečenju žensk v katoliški Cerkvi dal zadnjo jasno besedo sveti Janez Pavel II., in ta ostaja. Spregovoril pa je tudi o pojavu, ki močno zadeva vse Zahodne družbe in to je sekularizacija. Dejal je, da pride do najbolj sekulariziranega obdobja takrat, ko človek postane samozadosten in zavzame mesto Boga stvarnika.

Novinarje je zanimalo, ali so za sekularizacijo odgovorne laične vlade države, ali pa preveč plaha Cerkev. Frančiškov odgovor se je jasno navezal na misel papeža Benedikta XVI. Sekularizacija po eni strani izraža pomanjkljivost v evangelizaciji, po drugi strani pa gre za kulturni proces, ko se človek, ki je svet prejel od Boga, čuti gospodar kulture in tako hoče prevzeti mesto Boga stvarnika.

»Ni problem v sami laičnosti, kajti zdrava laičnost je potrebna. Ta namreč pomeni zdravo samostojnost znanosti, misli, politike. Nekaj povsem drugega pa je laicizem, ki nam ga je v dediščino zapustilo razsvetljenstvo. Verjamem pa, da gre za te dve stvari: za samozadostnost človeka stvarnika kulture, ki gre preko vseh meja in se čuti Bog ter za pomanjkljivost v evangelizaciji, ki je postala mlačna; tudi kristjani so mlačni«, je dejal sveti oče.

Po njegovih besedah je sekularizacija zelo močna v določenih kulturah, navzoča pa je tudi v različnih oblikah posvetnosti. Papež je posebej omenil duhovno posvetnost, ki zelo škoduje Cerkvi, ko se vanjo prikrade.

Pred to obliko nevarnosti za Cerkev je sicer papež Frančišek že večkrat opozoril, predvsem na srečanjih z duhovniki in redovniki. Vedno znova nas namreč vabi k evangeljski korenitosti, ki bo presegla mlačnost sodobnega krščanstva.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...