Marjan Bunič
Marko Zupan
Andrej Šinko
Papež odgovarja na vprašanja novinarjev na letalu s Švedske (foto: RV/AP)
Papež odgovarja na vprašanja novinarjev na letalu s Švedske

Papež: Sekularizacija je posledica človekove samozadostnosti

05.11.2016, 00:16 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je v pogovoru z novinarji na letalu, ko se je v torek vračal s Švedske, dotaknil različnih vprašanj. Med drugim je zatrdil, da je o duhovniškem posvečenju žensk v katoliški Cerkvi dal zadnjo jasno besedo sveti Janez Pavel II., in ta ostaja. Spregovoril pa je tudi o pojavu, ki močno zadeva vse Zahodne družbe in to je sekularizacija. Dejal je, da pride do najbolj sekulariziranega obdobja takrat, ko človek postane samozadosten in zavzame mesto Boga stvarnika.

Novinarje je zanimalo, ali so za sekularizacijo odgovorne laične vlade države, ali pa preveč plaha Cerkev. Frančiškov odgovor se je jasno navezal na misel papeža Benedikta XVI. Sekularizacija po eni strani izraža pomanjkljivost v evangelizaciji, po drugi strani pa gre za kulturni proces, ko se človek, ki je svet prejel od Boga, čuti gospodar kulture in tako hoče prevzeti mesto Boga stvarnika.

»Ni problem v sami laičnosti, kajti zdrava laičnost je potrebna. Ta namreč pomeni zdravo samostojnost znanosti, misli, politike. Nekaj povsem drugega pa je laicizem, ki nam ga je v dediščino zapustilo razsvetljenstvo. Verjamem pa, da gre za te dve stvari: za samozadostnost človeka stvarnika kulture, ki gre preko vseh meja in se čuti Bog ter za pomanjkljivost v evangelizaciji, ki je postala mlačna; tudi kristjani so mlačni«, je dejal sveti oče.

Po njegovih besedah je sekularizacija zelo močna v določenih kulturah, navzoča pa je tudi v različnih oblikah posvetnosti. Papež je posebej omenil duhovno posvetnost, ki zelo škoduje Cerkvi, ko se vanjo prikrade.

Pred to obliko nevarnosti za Cerkev je sicer papež Frančišek že večkrat opozoril, predvsem na srečanjih z duhovniki in redovniki. Vedno znova nas namreč vabi k evangeljski korenitosti, ki bo presegla mlačnost sodobnega krščanstva.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...