Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Izkop umorjenih žrtev odpira pot identifikaciji

Slovenija | 29.10.2016, 21:24 Tone Gorjup

Komisija vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč v dneh spomina na pokojne odpira novo področje svojega dela. Če je bila doslej njena prva naloga prekop žrtev, umorjenih v vojnih in povojnih pobojih, zdaj prehaja k identifikaciji omenjenih žrtev.

Zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev v 10. členu določa, da se identifikacija posmrtnih ostankov opravi na podlagi ustnih, pisnih in materialnih virov. Odgovornim za izkop nalaga, da iz zavarovanih posmrtnih ostankov odvzamejo vzorce DNK za namene morebitne naknadne analize, razen če gre za posmrtne ostanke pripadnikov tujih oboroženih skupin ... (v tem primeru je predviden drugačen postopek) ...

Ker je bilo v zadnjem času opravljenih več izkopov, je predsednik komisije Jože Dežman za Radio Ognjišče povedal, da vabijo k sodelovanju svojce nekaterih žrtev medvojnih in povojnih pobojev, z namenom njihove identifikacije. Kot je dejal, gre za korak, ki si ga pred enim letom niso mogli predstavljati. Vendar po sprejemu zakona o prikritih grobiščih in pokopu žrtev je mogoče, da komisija vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč nadaljuje svoje delo. Tako so v letošnji program vključili tudi več izkopov posmrtnih ostankov žrtev in z novimi ukrepi, kjer vzorce za identifikacijo prevzema nacionalni forenzični laboratorij, lahko pričakujejo tudi dejansko identifikacijo žrtev. Zato pozivajo vse svojce, ki domnevajo, da imajo umorjene v enem od teh morišč in grobišč, da se jim javijo. Gre za grobšča Zakriž pri Cerknem s približno dvaindvajsetimi žrtvami, jamo Žiglovico pri Ribnici z dvanajstimi žrtvami, grobišče Koželj pri Velenju s triintridesetimi žrtvami, izkopali bodo še žrtve iz Lehna na Pohorju, deset žrtev pa je bilo izkopanih v Mačkovcu na Krvavo Pečjo. Vse, ki bi želeli, da s vključijo v postopke identifikacije prosijo, da se zaenkrat javijo predsedniku komisije Jožetu Dežmanu. V nadaljevanju raziskav in vzpostavljanja trdne organizacije postopkov identifikacije, pa bo komisija sporočila tudi nove številke oziroma naslove, kamor se svojci lahko obrnejo.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Sprava 2012
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.