Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
P. Arturoa Sosa (foto: Radio Vatikan)
P. Arturoa Sosa

Bodi pogumen, papež priporoča novemu jezuitskemu generalu

Cerkev po svetu | 21.10.2016, 11:37 Marta Jerebič

Novi vrhovni predstojnik jezuitov, Venezuelec p. Arturo Sosa, je na prvi tiskovni konferenci po svoji izvolitvi kot prednostno nalogo Družbe Jezusove navedel spodbujanje sprave in dialoga v razdeljenem in ranjenem svetu. Kot osrednja vprašanja pa je izpostavil medverski dialog, boj proti revščini ter delo z migranti in begunci. Papež Frančišek, prav tako jezuit, mu je v sporočilu po izvolitvi zapisal: Bodi pogumen!

Družba Jezusova kljub upadanju ostaja moški red z najvišjim številom članov – več kot 17 tisoč, prisotni pa so v 125 državah po svetu. Kot je dejal 68-letni p. Sosa, njihov osrednji cilj ostaja ohranjanje vere Cerkve prek raziskav in izobraževanja. Ustrezno izobraževanje ostaja prednostna naloga, da bi bili sposobni pričevati za evangelij in si prizadevati za pravičnost znotraj političnega, gospodarskega, družbenega in kulturnega konteksta našega časa.

V tem smislu bo glavni poudarek dajal spravi:„Sprava med vsemi na različne načine. V vseh delih sveta lahko občutimo ta razkol, globoko rano, ki nas deli in se čuti tudi v težkih situacijah … v tem smislu gre tudi za spravo z Bogom in Stvarstvom.

P. Sosa je odgovarjal tudi na bolj osebna vprašanja: povedal, da je miren glede nove zadolžitve ter da čuti podporo sobratov, predvsem pa Gospoda. Ni pa mu všeč vzdevek: črni papež, ki so ga jezuitski generali dobili zaradi črnih oblačil, predvsem pa zaradi vpliva, ki so ga imeli znotraj Cerkve v prvih stoletjih svojega obstoja. Odgovoril je, da mu ime ni najbolj všeč, saj si jezuiti danes bolj prizadevajo za služenje in se ne vrivajo v »prve bojne vrste«, čeprav je med njimi okoli 70 škofov in sedaj celo prvi papež iz njihovih vrst. Člani reda obljubijo izrecno pokorščino papežu, da bi lahko kar najbolje služili Cerkvi, kjer koli in kakor koli je njihovo sodelovanje potrebno.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.