Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Papež med luteranci (foto: Radio Vatikan)
Papež med luteranci

VIDEO: Papež luterancem: Skupaj pričujemo za Božje usmiljenje!

| 13.10.2016, 14:09 Marjana Debevec

»Osvobojeni predsodkov in z Božjo pomočjo hodímo skupaj do polnega občestva«. S temi besedami je papež Frančišek nagovoril udeležence romanja približno tisoč nemških luterancev v Rimu. Spomnil je tudi na svoje skorajšnje potovanje na Švedsko ob 500. obletnici začetka reformacije.

Cerkve reforme se pripravljajo na 500. letnico svoje ustanovitve, ki jo želijo obhajati predvsem v duhu ekumenizma. Zato so na osrednjo slovesnost v Lund na Švedsko povabili tudi papeža Frančiška. Obenem se bodo spomnili tudi 50. obletnice začetka uradnega dialoga med luteranci in katoličani.

»Zahvalimo se Bogu, ker smo danes katoličani in luteranci na poti od konflikta do skupnosti. Skupaj smo prehodili že pomemben del te poti. Ob tem srečujemo nasprotujoča si občutja: po eni strani bolečino zaradi ločenosti, ki med nami še vedno obstaja, po drugi strani pa veselje zaradi bratstva, ki smo ga ponovno našli«, je zbranim dejal Frančišek.

Temeljni poudarek omenjene slovesnosti bo po papeževih besedah pogled v prihodnost v luči skupnega krščanskega pričevanja za današnji svet, ki ga žeja po Bogu in njegovem usmiljenju: »Pričevanje, ki ga svet od nas pričakuje, je predvsem narediti vidno Božje usmiljenje do nas in sicer preko služenja najbolj ubogim, bolnim, tisti, ki so zapustili svojo zemljo, da bi našli boljšo prihodnost zase in za svoje drage. V služenju najbolj potrebnim izkušamo, da smo že zedinjeni: prav Božje usmiljenje nas zedinja«, je zatrdil sveti oče.

Ob tem je zaželel, da bi medsebojno razumevanje vedno bolj raslo, ne glede na še odprta vprašanja, saj smo zaradi skupnega krsta že eno. Tega, kar nas povezuje je namreč po papeževih besedah veliko več, kot pa je tistega, kar nas ločuje.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...