Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Molitvi sirskih otrok za mir se pridružuje tudi Slovenija

Slovenija | 06.10.2016, 12:49 Marjana Debevec

V sirskem Alepu danes poteka skupna molitev za mir krščanskih in muslimanskih otrok, ki se bo nato razširila po vsej državi. Sirskim otrokom se bo pri molitvi za mir danes pridružilo tudi več slovenskih župnij, v Italiji pa pohod za mir pripravljajo v nedeljo.

Gre za pobudo s strani frančiškanov iz Alepa, otroci pa se bodo s pozivom za mir obrnili na predstavnike oblasti, naj končajo vojno, ki v Siriji traja že dlje kot pet let in je zahtevala že nepredstavljivo število žrtev. Vojna na posebej grozljiv način namreč prizadene prav otroke.

Pobudi se bodo danes pridružili tudi verniki po različnih slovenskih župnijah, pa tudi nekateri muslimani. Za mir bodo molili na Rakovniku v Ljubljani, na Vrhniki, v Slovenj Gradcu, v celjski stolnici, v Gorjah, v Ovsišah, v Planini pri Rakeku, na Muti, v Stari Loki v Kamni Gorici, na Studenem, v Luciji pri Portorožu, Jaršah pri Ljubljani, Šmarju Sap in pri Sv. Trojici v Ljubljani.

Različna italijanska gibanja in združenja medtem to nedeljo pripravljajo pohod za mir od Perugie do Assisija. Molili bodo za mir v Siriji in za končanje vseh konfliktov po svetu.

Vodstvo frančiškanov pa je v teh dneh izrazilo zahtevo po takojšnjem premirju in ureditvi varnega območja v Alepu. To bi vsemu prebivalstvu, izmučenemu zaradi grozljivih posledic oboroženega spora, omogočilo, da prejmejo življenjsko potrebno človekoljubno pomoč, ne da bi bil ob tem kdo oškodovan, je zapisano v pozivu, ki sta ga podpisala generalni minister frančiškanskega reda p. Michael Anthony Perry in vodja frančiškanov v Sveti deželi, kustos Francesco Patton.

Nadzor kriznih območij bi morale prevzeti enote Združenih narodov, ki naj bi delovale s podporo Varnostnega sveta v sodelovanju z različnimi vojnimi stranmi.

Frančiškani obenem pozivajo svetovno skupnost, naj bo kar se da velikodušna pri sprejemanju sirskih beguncev in naj jim nudi vso potrebno podporo, s čimer bo vsaj malo pomagala olajšati stisko Sirije.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...