Petra StoparPetra Stopar
Primož in Boštjan iz skupine Dominik (foto: ARO)
Primož in Boštjan iz skupine Dominik

Na festivalu Ritem srca bo tudi skupina Dominik

Festival Ritem srca | 26.09.2016, 13:54 Mateja Feltrin Novljan

Skupina Dominik so Primož Vasle in Boštjan Čuvan, ki sta se nam pridružila v studiu, basist Tomaž Jezernik, kitarist Bogdan Vošnjak, akustični kitarist in vokalist Vili Kotnik ter Janja Čuvan. Da glasba združuje na več ravneh, tudi pri njih potrjujeta Janja in Boštjan, ki sta ne le člana skupine, ampak tudi mož in žena.

S katero pesmijo se letos predstavljate?

Boštjan: Letos se po desetih letih premora na festivalu pojavljamo s pesmijo Svet je isti. Obenem je to tudi singel naše zgoščenke, ki je v nastajanju.

Kdaj, kako in zakaj je nastala ta pesem?

Boštjan: Nastala je v naši znani kombinaciji z našo pesnico, našo muzo Jano Kvas, ki je napisala krasno besedilo in smo se nekako odločili za takšno balado v stilu 80. let, malce retro.

Kaj bi zaželela vaši pesmi, ki gre sedaj med ljudi?

Primož: Da lepo poleti med ljudi, se usede v njihova srca in tam ostane vsaj nekaj časa.

Boštjan: In kot pravi: drug drugega ljubite.

Kakšen ritem prinaša in kaj sporoča srcu?

Boštjan: To je ena krasna balada, ki srcu polaga, da se moramo ljubiti med seboj, da se moramo spoštovati in slediti Jezusovemu nauku.

Vama najlepši verz, misel v pesmi?

Boštjan: Svet je isti, kot je bil, vse skupaj se ponavlja.

Primož: Meni najbolj nagovori misel: med sabo se ljubite. Ljubezen vedno zmaga.

Boštjan: In živite v Kristusovi ljubezni.

Kdaj sta se se prvič srečala s sodobno krščansko glasbo?

Boštjan: Jaz osebno leta 1989, že kar nekaj časa nazaj, tako da smo začeli v mladinski skupinah, kjer smo se konec 80. let združevali, razpravljali, debatirali, prepevali iz pesmaric ob kitari in se imeli lepo.

Primož: Jaz sem se srečal malo pozneje, ampak z veliko strastjo.

Kako sta se vidva srečala?

Primož: Najini poti sta se križali kar v studiu, s prejšnjo zasedbo Hard Bend smo iskali snemalca za naše pesmi, potem se je pojavil Boštjan in rekel, da bo on posnel in tako smo začeli.

Boštjan: Pesem Hard Benda je nastala za Ritem Duha, midva pa sedaj v skupni sestavi igrava že deset let.

Skupina Dominik
Skupina Dominik © ARO

Kdaj sta začela ustvarjati to zvrst glasbe?

Boštjan: Ritem duha je bil glavni vzrok, da so pesmi nastajale. Že takrat so v organizaciji Mariborčanov podpirali to glasbo v smislu, da so pesem, ki smo jo izdali na njihovi zgoščenki, tudi finančno nekako podprli in tako smo lahko sploh ustvarjali takšno glasbo.

Primož: Pri letošnji pesmi je to drugače, naš „stroj“ je sedaj že tako namazan, naoljen, da prehitevamo ta Ritem srca in naša pesem je nastala že prej. Ob razpisu smo si rekli, izberimo eno pesem, ki bo nagovorila.

Boštjan: Tako je, letos smo si privoščili malce več. Glede na to, da pripravljamo pesmi za naš nov album, imamo kar nekaj pesmi v bunkerju, kot se reče v žargonu. Zdaj bomo začeli naprej snemati, odločili smo se za to pesem, ki naj napove začetek nečesa novega pri skupini Dominik.

Kdo je tvoj glasbeni vzornik – v Sloveniji, v tujini?

Boštjan: Jaz sem velik pristaš Pink Floydov, rad imam bolj meditativno glasbo, drugače imamo radi glasbo tuje in domače produkcije. Veseli me, da je nova generacija glasbenikov, tudi na področju sodobne krščanske glasbe, zelo kakovostna.

Kaj bi spremenila, da bi bila sodobna krščanska glasba bolj prisotna, da bi bilo več koncertov, srečanj v Sloveniji?

Primož: Več odrov. Kako to narediti, pa je druga stvar. Mislim, da bi bilo potrebno celoten koncept in dojemanje sodobne krščanske glasbe prilagoditi današnjemu času in mlajšim generacijam, ki doma odlično vadijo, zelo dobro igrajo inštrumente, pokažejo pa se ne, ker se nimajo kje. Zagotovo bi potrebovali več odrov, več možnosti za izražanje pred publiko. To prinaša s seboj stroške, ampak mogoče bi se z rahlim rebalansom v tem krogu, kjer sodobna krščanska glasba deluje in se ustvarja, dalo tudi to rešiti.

Boštjan: Sredi 90. let, na začetku leta 2000 in naprej, je bila neka scena. Ampak težava ni smo v glasbenikih, v medijih, težava je tudi v tem, da so ljudje apatični in jih moramo najprej malce motivirati, naj pridejo na koncerte. Vsi, ki karkoli organizirajo, se srečujejo s tem, kako privabiti ljudi. Mogoče le za gasilke veselice ni problem.

Kako vidita glasbeno ustvarjanje skupine Dominik čez 10 let?

Boštjan: Upam, da bomo takrat praznovali 40 obletnico.

Kako doživljata festival Ritem srca?

Boštjan: Po desetih letih z malce mešanimi občutki, ampak smo veseli, da lahko sodelujemo, naredili smo dobro pesem, svoj del zgodbe smo odpeli in odigrali tako, kot je treba in nestrpno pričakujemo oktobrskega četrtka.

Vajino vabilo na festival Ritem srca vsem ljudem, ki imajo radi tovrstno glasbo.

Boštjan: Kaj praviš Primož?

Primož: Pridite nas poslušat, ne.

Boštjan: Ker svet je isti, ampak vseeno pridite.

Kaj bi zaželela vsem tistim, s katerimi boste skupaj na odru?

Boštjan: Zelo me zanimajo njihove skladbe, kar nekaj je starih mačkov, vem, da se bo dobro slišalo, želim jim dober nastop, naj se imajo fajn, uživajo in dajo vse od sebe

Primož: Jaz jim želim en velik aplavz, ki naj traja.

Kaj želita sporočiti ljudem, ki bodo tisti večer z nami v dvorani?

Boštjan: Naj se prepustijo glasbi, naj uživajo, naj spremljajo nastopajoče na odru, naj čutijo njihovo energijo in preprosto uživajo.

Primož: To je to.

 

 

 

Festival Ritem srca
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.