Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Romanje v Einsiedeln 2016 (foto: Janez Žonta, na Facebook profilu Davida Taljata)
Romanje v Einsiedeln 2016

Romanje v Einsiedeln 2016

Slovenci po svetu | 30.09.2016, 11:58 Matjaž Merljak

Slovenci, ki živimo v Švici, vsako leto na četrto nedeljo v septembru, na Slomškovo nedeljo, poromamo v švicarsko narodno svetišče Einsiedeln, k milostni kapeli Matere Božje. Ta dogodek mnogim med nami veliko pomeni in se ga iskreno veselimo. Poveže nas v praznovanju in obhajanju obletnice ustanovitve naše skupne Slovenske misije. To že nekaj let vodi duhovnik David Taljat, ki redno daruje sveto mašo v dvanajstih slovenskih skupnostih in nas tako povezuje med seboj in z Bogom.

V nedeljo, 25. septembra 2016, smo se zbrali v mogočnem Marijinem svetišču. Pred sveto mašo je bila priložnost za sveto spoved ali pa molitev križevega pota v idilični okolici samostana. Slovesno sveto mašo je letos daroval upokojeni ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran. V nagovoru nam je približal evangelij o bogatinu in ubogem Lazarju in opozoril na razlike, ki vladajo v svetu, pa tudi v okoljih, kjer delujemo mi. Spomnil nas je na besede: “Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte.” Ob koncu svete maše smo v sprevodu odšli do milostne kapele s kipom črne Marije, ki stoji v zadnjem delu svetišča. Tam smo zapeli litanije Matere Božje in obnovili izročitev slovenskega naroda Mariji.

Med sveto mašo, Einsiedeln 2016
Med sveto mašo, Einsiedeln 2016 © Janez Žonta, na Facebook profilu Davida Taljata

Letos nas je bilo še posebej veliko, saj so se z avtobusi pripeljali tudi rojaki iz Merlebacha, Stuttgarta, Münchna in Augsburga s svojimi dušnimi pastirji. Iz vrst rojakov je prihajal tudi zbor, ki je obogatil tako sveto mašo, kot tudi popoldanski kulturni program. To je bil mešani pevski zbor Slovenski cvet iz Mörsa (Porurje, Nemčija). Njihov izbor slovenskih narodnih pesmi in odlična izvedba sta navdušili zbrano množico.

Nadškof Uran in duhovniki
Nadškof Uran in duhovniki © Janez Žonta, na Facebook profilu Davida Taljata

Nagovoril nas je tudi mag. Primož Ilešič, državni sekretar Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki se je med drugim zahvalil vsem, ki so se in se še trudijo za prepoznavnost in ugled Slovenije v Švici. Prav tako nam je nekaj besed spregovoril tudi mag. Franc Mikša, veleposlanik RS v Švici in Kneževini Liechtenstein, ki je med tu živečimi Slovenci zelo priljubljen, saj je zelo odprt in deluje povezovalno.

Zbor Slovenski cvet
Zbor Slovenski cvet © Janez Žonta, na Facebook profilu Davida Taljata

Ta naša romanja so na nek način vrhunec povezovanja Slovencev v Švici. Duhovno bogastvo, prijatelji in narodna identiteta pa so tri vrednote, zaradi katerih se rojaki vsako leto tako množično vračamo v to Marijino svetišče. Naj einsiedelnska Marija varuje vse Slovence bodisi v domovini, bodisi po svetu!

Zdravica v dvorani
Zdravica v dvorani © Janez Žonta, na Facebook profilu Davida Taljata

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...