Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Srečanja pod lipami (foto: KC Lojze Bratuž)
Srečanja pod lipami

Zamejstvo med nami

Slovenci po svetu | 21.09.2016, 07:38 Matjaž Merljak

Delovanje slovenske skupnosti v Italiji bomo lahko spoznali na prireditvah, ki bodo nocoj na Svetovnem slovenskem kongresu v Ljubljani ter v prihodnjih dneh v Gorici in v Tržiču.

V prostorih Svetovnega slovenskega kongresa na Cankarjevi 1/IV v Ljubljani bo danes ob 17. uri Večer izza kongresa - pogovor z Marjanom Terpinom. Vodila ga bo Erika Jazbar, časnikarka z bogatimi publicističnimi, političnimi in upravnimi izkušnjami ter izjemnim vpogledom v delovanje slovenske skupnosti v Italiji. V pogovoru z gostom bo sodeloval tudi Franci Feltrin, ki je kot svetnik in predsednik Slovenske konference SSK dolga leta sodeloval z Marjanom Terpinom. Ob duhovitem rojaku iz sosednje Italije, ki s svojimi besedami skoraj naslika pred oči pretekle dogodke, bo večer potekal v sproščenem in razgibanem pogovoru.

Marjan Terpin se je rodil 10. oktobra 1940 v Števerjanu (San Floriano del Collio) v Italiji. Po končanem slovenskem učiteljišču v Gorici, se je najprej zaposlil v uradniški službi, kasneje pa v domačem trgovskem uvozno–izvoznem podjetju Terpin S.p.a.. Že v študentskih letih je aktivno sodeloval in sooblikoval slovensko skupnost v Italiji. Napisal je obširno vrsto priložnostnih del v slovenščini, tematika njegovega pisanja pa je ves čas ostala vezana na slovenstvo. Bil je predsednik Katoliškega prosvetnega društva v Števerjanu, tajnik Zveze slovenske katoliške prosvete v Gorici, goriški pokrajinski tajnik in od leta 1986 do leta 1997 deželni predsednik Slovenske skupnosti, zbirne politične stranke Slovencev v Italiji in dolga leta predsednik Konference za Italijo Svetovnega slovenskega kongresa. V teh vlogah je tudi odločilno pripomogel k priznanju Slovenije. Za prispevek k uveljavljanju enakopravnega položaja slovenske narodne skupnosti v Italiji in k utrjevanju enotnega slovenskega kulturnega prostora je Marjan Terpin 26. aprila 2016 od Predsednika Republike Slovenije prejel medaljo za zasluge.

Kulturni center Lojze Bratuž in Krožek Anton Gregorčič pa v okviru dogodkov Srečanja pod lipami 2016 vabi na večer z naslovom Slovenija v Evropi z evropsko poslanko Patricijo Šulin, ki bo v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici jutri (22. septembra) ob 20. uri. Naslednji torek, 27. septembra, pa bo KC Lojze Bratuž v Gorici prireditev z naslovom Slovenija in Pika! Gostje bodo: Boštjan Furlan, Ožbej Peterle in Marko Balažič.

V Gorici, pred Trgovinsko zbornico v Ul. Crispi, bo jutri ob 20.30 odprtje skupne stojnice slovenskih društev Zveze slovenske katoliške prosvete ZSKP "Slovenska vas". Vabi predsednica ZSKP Franca Padovan.

V soboto, 24. septembra 2016, ob 10. uri bo v Tržiču na križišču med ul. Romana in Tonzar potekalo poimenovanje ulice/zelenice po slovenskemu pesniku Srečku Kosovelu. Dogodek prireja Občina Tržič v sodelovanju z društvoma Tržič in Jadro ter z Združenjem staršev OŠ iz Romjana. Blagoslov bo imel škofov vikar Karlo Bolčina, slavnostni govor pa Aldo Rupel, nastopil bo zbor Starši Ensemble.

Slovenci po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...