Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Ob podpisu sporazuma med OOZ Maribor in SZG Celovec (foto: www.sgz.at)
Ob podpisu sporazuma med OOZ Maribor in SZG Celovec | (foto: www.sgz.at)

Gospodarsko povezovanje Maribora in Celovca

Slovenci po svetu | 14.09.2016, 12:55 Matjaž Merljak

Na dan odprtja 49. Mednarodnega obrtnega sejma v Celju je prišlo tudi do podpisa sporazuma o poslovnem sodelovanju med Območno obrtno-podjetniško zbornico Maribor in Slovensko gospodarsko zvezo v Celovcu.

Slavnostnega podpisa pogodbe so se udeležili župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec, predsednik Slovenske gospodarske zveze Celovec Benjamin Wakounig, predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor Aleš Pulko in ostali visoki gosti.

Minister je v pozdravnem nagovoru poudaril pomen regijskega sodelovanja ter pomen sodelovanja slovenskih podjetij s slovenskimi manjšinami in podjetniki v sosednjih državah. S tem se povečuje koncept regijskega sodelovanja in povezovanja.

Obrtno-podjetniška zbornica Maribor je največja tovrstna organizacija v Sloveniji in pod svojim okriljem združuje šest občin, ki delujejo v pasu med avstrijsko in slovensko Štajersko. Predsednik mariborske zbornice Aleš Pulko se zelo veseli podpisanega sporazuma s kolegi iz Celovca, saj da je trenutno trg v Avstriji za tuje delovne sile ali podjetja težko dostopen.

Predsednik Slovenske gospodarske zveze v Celovcu Benjamin Wakounig je že pred desetimi leti, ko je postal predsednik organizacije, na agendo postavil bilateralne sporazume med Avstrijo in Slovenijo.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Republike Slovenije Gorazd Žmavc je s svojo navzočnostjo v Celju potrdil pomembnost sporazuma med Celovcem in Mariborom, ki je zanj pokazatelj uspešnega sodelovanja na regionalnem območju.

Župan Maribora Andrej Fištravec je pri podpisu sporazuma o čezmejnem podjetniškem sodelovanju poudaril pomembnost političnih dejavnikov pri vzpostavljanju pogojev za razcvet gospodarstva, ki da je v zadnjih letih ravno v Mariboru v slabem stanju.

Ob robu odprtja 49. mednarodnega sejma obrti in podjetnosti v Celju se je predsednik SGZ Benjamin Wakounig srečal tudi s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem. Sejem traja še do 18. septembra 2016.

(vir: USZS in slovenski spored ORF v Celovcu)

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...