Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Kip Matere Terezije v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Kip Matere Terezije v Clevelandu

Kanonizacija Matere Terezije praznik tudi v Clevelandu

Slovenci po svetu | 05.09.2016, 11:56 Matjaž Merljak

Kanonizacije Matere Terezije so se veselili tudi njeni albanski rojaki v Clevelandu, tudi oni imajo svoj vrt v nizu kulturnih vrtov v Clevelandu. Tam stoji tudi kip Matere Terezije.

Na nedeljo po velikem šmarnu, 21. avgusta, kakor vsako leto na prvo nedeljo po prazniku Marijinega Vnebovzetja, je župnija Marije Vnebovzete v Clevelandu priredila svojo veselico, piknik na Slovenski pristavi. Čeprav so napovedovali celi teden prej, da bo po vsej verjetnosti padal dež tisto soboto in nedeljo, je bila župnija blagoslovljena z lepim sončnim dnevom, ugodne temperature in brez sopare. Tudi, čeprav je bil problem glede pomanjkanja električne energije, tako da je župnik opravil mašo brez mikrofona, so bili zbrani ne samo župljani, toda tudi mnogo drugih je bilo navzočih med mašo. Po maši je bilo servirano kosilo 475-im osebam. Tekom popoldneva so zaužili tudi druge vrste hrane, kot čevapčiče, pečenega odojka in jagnjeta. V Biergartnu so servirali raznovrstna piva iz različnih dežel sveta. Vodili so tudi kitajsko žrebanje, prodajo peciva, ki so ga darovale članice Oltarnega društva. Plesni oder so plesalci napolnili ob glasbi ansambla Veseli godci in pred koncem dneva so še izvedli glavni srečelov. Župnik Janez Kumše se lepo zahvaljuje v tedenskem oznanilu vsem, ki so na kakršenkoli način pripomogli k izrednemu uspehu piknika. Kot je zapisal; Bog se je resnično nasmehnil na nas z lepo nedeljo in smo lahko samo hvaležni za to posebno milost.

Kumše in Miškolin
Janez Kumše z Joeyjem Miškulinom na Pristavi © Tone Ovsenik

Župnija bo tudi ponovno začela z veroukom prihodnjo nedeljo, 11. septembra. Vsa mladina v župniji je vabljena k verouku, ki obiskuje javne šole vse od vrtca do 12. razreda višje šole. Verouk bo potekal ob nedeljah ob enajsti uri.

Oltarno društvo svetega Vida pa ima danes skupni obisk svete maše in po njej sestanek v Slovenski sobi svetoviške vasice. Naslednjo nedeljo, 11. septembra, pa članice vabijo v dvorano, kjer bodo pripravile dobrodelno kosilo s pečenim piščancem ali govejo pečenko z vsemi prilogami.

Mati Terezija v albanskem kulturnem vrtu v Clevelandu
Mati Terezija v albanskem kulturnem vrtu v Clevelandu © Tone Ovsenik

Kanonizacija Matere Terezije danes v Rimu ni samo praznik Cerkve, je tudi poseben praznik za Albanijo, ki šteje to dobro žensko kot svetnico že kar nekaj časa. Mati Terezija se je rodila v Skopju albanskim staršem. Svoje življenje je podarila oskrbi najbolj revnim in tudi v ta namen ustanovila svoj red in te redovnice še danes nadaljujejo njeno usmiljeno delo. V svojo komunistično Albanijo se ni smela niti vrniti ob smrti njene matere in sestre. Hvala Bogu, danes je Albanija drugačna in se vsa veseli kanonizacije svoje rojakinje.

Stari pregovor pravi, da dober glas seže v deveto vas in tako je tudi z Mati Terezijo. Ves svet ve in jo pozna kot dobrodušno usmiljenico. Tudi albanski rojaki, živeči v Clevelandu, so ustanovili svoj vrt v verigi kulturni vrtov leta 2012 in takrat postavili dva metra visok kip Matere Terezije. Danes je bila posebna slovesnost in pobožnost ob kipu, ki jo je vodil clevelandski pomožni škof Roger Gries. Vodil je multikulturno in multiversko srečanje z raznimi pričevanji ob navzočnosti sester usmiljenk in vidnih političnih kot verskih osebnosti.

Kip Matere Terezije v albanskem kulturnem vrtu
Kip Matere Terezije v albanskem kulturnem vrtu © Tone Ovsenik

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...