Blaž Lesnik
Miha Močnik
Tanja Dominko
P. Jacques Hamel (foto: Radio Vatikan)
P. Jacques Hamel

VIDEO: Papež: Ubijanje v imenu Boga je satansko!

14.09.2016, 07:49 Marta Jerebič

Papež Frančišek je jutranjo mašo v domu sv. Marte daroval za p. Jacquesa Hamela, ki so ga konec letošnjega julija v cerkvi v bližini Rouena umorili islamski skrajneži. Svete maše se je udeležilo približno 80 romarjev iz škofije Rouen, skupaj z njihovim škofom Dominiquom Lebrunom. Papež je v pridigi ostro obsodil ubijanje v imenu Boga.

Vatikan je prvič v neposrednem prenosu prek televizije in radia prenašal papeževo jutranjo mašo iz kapele doma sv. Marte.

»Želim si, da bi vse religije rekle: Ubijanje v imenu Boga je satansko.«

To je osrednji poziv, ki ga je papež izrekel v pridigi, v kateri je spregovoril o tem, kako se je p. Hamel soočil s svojo smrtjo. Jezus je prvi mučenec, ki je dal življenje za nas, s to skrivnostjo se je začela vsa zgodovina krščanskega mučeništva, od prvih stoletij do danes.

Prvi kristjani so izpoved vere v Kristusa plačali s svojim življenjem. Ponujena jim je bila apostazija, torej darujte našim bogovom in ko tega niso storili, ko so zavrnili apostazijo, so jih ubili.

To se ponavlja tudi danes, ko je v Cerkvi več krščanskih mučencev kot v prvem obdobju Cerkve. »Danes kristjane ubijajo, mučijo, zapirajo, koljejo, ker nočejo zanikati Kristusa.« P. Hamel je del te verige mučencev, je dejal papež in tega francoskega duhovnika označil za dobrega, blagega človeka, ki si je prizadeval za bratstvo in mir. Umorjen je bil, kot bi bil zločinec. To je satanski način preganjanja.

A p. Hamel je kot Kristus sprejel mučeništvo na oltarju. Papeža je posebej presunilo, kako je v tistem trenutku z vso jasnostjo izrekel ime morilca: »Z vso jasnostjo je rekel: Pojdi od mene, satan!« Na oltarju je imenoval avtorja preganjanj.

»Ta zgled poguma, mučeništva in njegovega življenja, v katerem je pomagal drugim in si prizadeval za bratstvo, naj vsem nam da pogum, da gremo naprej brez strahu,« je dejal papež in dodal, da je kot mučenec blažen v nebesih, zato ga lahko prosimo, naj nam da blagost, bratstvo, mir in pogum, da povemo resnico: Ubijati v imenu Boga je satansko.


Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com) Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com)

V 48. letu umrl duhovnik Boštjan Čeh

Škofija Murska Sobota je sporočila, da je v soboto, 24. julija v slovenjgraški bolnišnici umrl Boštjan Čeh, župnijski upravitelj na Tišini. Pokopali so ga včeraj, v nedeljo, 25. julija v Nedelici.

Evharistija, sveta maša (photo: Rok Mihevc) Evharistija, sveta maša (photo: Rok Mihevc)

Ali Bog bolje razume latinsko?

Papež je nedavno izdal apostolsko pismo Varuhi tradicije - Traditionis Custodes. Gre za motuproprij o rabi rimskega bogoslužja, veljavnega do prenove leta 1970. Že takrat del občestva sprememb, ...