Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Papež Frančišek (foto: CTV)
Papež Frančišek

VIDEO: Papež: Bog nas vedno čaka in sprejme

Svet | 11.09.2016, 12:52 Marjana Debevec

Papež Frančišek je današnji opoldanski nagovor navezal na več evangeljskih odlomkov, ki izražajo Božje usmiljenje: gre za prilike o izgubljeni ovci, drahmi in sinu. Skupna značilnost vseh treh pripovedi so po papeževih besedah veselje in praznovanje, ko je izgubljeno tudi najdeno. To veselje je po papeževih besedah usklajeno s svetom letom, ki ga živimo, kar izraža tudi beseda jubilej.

S temi tremi prispodobami nam po papeževih besedah Jezus prikaže pravi obraz Očeta odprtih rok, ki grešnike obravnava nežno in sočutno. Najbolj ganljiv je seveda prizor Očeta, ki objame izgubljenega sina. Najbolj pretresljiva pa ni sama zgodba izgubljenega sina, ampak njegova odločitev: Vstal bom in odšel k mojemu očetu, je dejal Frančišek. Pot do doma je po njegovih besedah pot upanja in novega življenja. „Bog vedno čaka, da se znova vrnemo na pot, čaka nas potrpežljivo, vidi nas, ko smo še daleč, nam priteče naproti, nas objame, nas poljubi in nam odpusti. Takšen je Bog, takšen je naš Oče“, je zatrdil papež.

Njegovo odpuščanje pa izbriše preteklost in nas na novo rodi v ljubezen. To je po papeževih besedah Božja slabost: pozabi na preteklost. Po spreobrnjenju nas ne čakajo očitki in strogost, ampak veselje. „Ste kdaj pomislili na to, da je vsakič, ko se približamo spovednici, v nebesih veselje in praznik? Ste kdaj pomislili na to?“, je zbrane vprašal Frančišek.

To nam daje veliko upanja, saj ni greha, iz katerega z Božjo milostjo ne moremo vstati. Nihče ni nepopravljiv, je zatrdil Frančišek, saj Bog nikoli ne neha želeli naše dobro, tudi kadar grešimo. Če se dvignemo in se vrnemo k Očetu, pa lahko po papeževih besedah prinesemo celo veselje Bogu.

Po molitvi Angelovega češčenja je papež Frančišek posebej pozval k molitvi za Gabon, ki se je znašel v težki politični krizi. Gospodu je zaupal vse žrtve in njihove družine. Vse pa je pozval, naj bodo graditelji miru v spoštovanju prava, dialoga in bratstva.

Zatem je spomnil tudi, da je bil danes v Kazahstanu za blaženega razglašen duhovnik Ladislao Bukowinski, ki je bil preganjan zaradi svoje vere.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...