Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Papež pozdravlja romarje (foto: Radio Vatikan)
Papež pozdravlja romarje

Papež pri izredni avdienci: Bog nam daruje pravo svobodo

Svet | 10.09.2016, 12:10 Marjana Debevec

Papež Frančišek je dopoldne nagovoril udeležence izredne avdience ob svetem letu usmiljenja, ki je kot običajno potekala na Trgu sv. Petra. Sveti oče je tokrat usmiljenje povezal z odrešenjem in zatrdil, da sodobni človek težko sprejme dejstvo, da ga je Bog osvobodil, saj želi biti samozadosten.

Besedo odrešenje danes malo uporabljamo, je dejal Frančišek, saj nakazuje na najbolj korenito osvoboditev, ki jo je Bog izvršil za nas. Današnji človek si namreč skoraj ne more misliti, da bi ga lahko osvobodil nek poseg Boga. Samega sebe hoče prevarati z lastno svobodo, ki naj bi bila moč, s katero bo vse dosegel. „V resnici pa ni tako. Koliko prevar se prodaja pod pretvezo svobode in koliko novodobnih suženjstev se pojavlja danes v imenu lažne svobode! Koliko je sužnjev: delam, to, ker hočem; vzamem drogo, ker mi je všeč, saj sem svoboden. To so sužnji v imenu svobode“, je dejal papež. Na koncu namreč ti ljudje končajo na tleh, je dodal. Zato potrebujemo, da nas Bog osvobodi vseh oblik brezbrižnosti, sebičnosti in samozadostnosti.

Jezus je postal eden izmed nas, da bi nas povzdignil do Božjih sinov. On, Jagnje brez greha, se je žrtvoval za nas, da bi mi prejeli novo življenje odpuščanja, ljubezni in veselja, je dejal. Ko pridejo preizkušnje, pa nas papež vabi, naj dvignemo pogled h Križanemu Jezusu, ki trpi za nas in z nami. Tudi v preganjanju in nepravičnostih smo bili namreč po besedah svetega očeta osvobojeni z usmiljeno Božjo roko. Znova je zatrdil, da je Božja ljubezen do nas brezmejna. Bolj, ko smo v potrebi, bolj usmeri na nas svoj usmiljeni pogled. „On pozna naše grehe in nam odpušča. Vedno odpušča. Oče je zelo dober“, je znova še zatrdil Frančišek.

Med pozdravi v različnih jezikih se je papež zahvalil vsem pripadnikom Civilne zaščite, ki so neutrudno priskočili na pomoč prizadetim v nedavnem potresu v Italiji. Danes bi se morali udeležiti izredne avdience, a so se odpovedali srečanju s svetim očetom, da lahko še naprej pomagajo ljudem.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...