Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Papež s predstavniki velikih verstev (foto: Radio Vatikan)
Papež s predstavniki velikih verstev

Papež na medverskem simpoziju: Ne moremo stati križem rok!

Svet | 08.09.2016, 16:11 Marjana Debevec

Papež Frančišek je sprejel udeležence medverskega simpozija. Povabil jih je k dialogu in zatrdil, da vernik varuje življenje in ne more stati križem rok ob mnogih kršitvah človekovih pravic. Da bi odgovorili na številne rane sodobnega sveta pa moramo po papeževih besedah sodelovati tudi z vsemi ljudmi dobre volje.

Papež je poudaril predvsem pomen medverskega sodelovanja, ki mora temeljiti na spoštljivem dialogu, utemeljenem na lastni identiteti. Samo tako bo lahko vsako srečanje postalo seme, iz katerega bo zraslo drevo, polno sadov. Če ni medsebojnega spoštovanja, medverski dialog ne bo obstajal, je zatrdil. Po njegovih besedah je vernik varuh stvarstva in življenja. »Ne more molčati ali pa ostati križem rok, ko vidi toliko nekaznovanega kršenja pravic«.

Verna moški in ženska morata po njegovih besedah varovati življenje v vseh njegovih obdobjih: od telesne nedotakljivosti do temeljnih svoboščin, kot so svoboda vesti, vere in misli. Bog je stvarnik vsega, mi pa smo orodja v Njegovih rokah, je zatrdil Frančišek. Prispevali naj bi k temu, da bi bili vsi spoštovani v svojem dostojanstvu in bi se lahko uresničili kot ljudje. Znova pa je sveti oče odločno poudaril še, da se religije nikoli ne sme zlorabiti za nasilje.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...