Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Papež 20. septembra v Assisiju z verskimi voditelji

Svet | 06.09.2016, 10:02 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo v torek, 20. septembra, ponovno odpotoval v Assisi. Povod za tokratni obisk bo molitveno srečanje za mir na 30. obletnico prvega tovrstnega srečanja. Leta 1986 je namreč papež Janez Pavel II. v Assisi povabil voditelje različnih verstev, da bi skupaj molili za mir v svetu. Tokratno srečanje bo potekalo na pobudo Skupnosti sv. Egidija, in sicer pod naslovom: Žeja po miru. Vere in kulture v dialogu.

Sveti oče bo s helikopterjem z Vatikana poletel ob 10.30 dopoldne. Ob 11.30 je na programu prihod v sveti asiški samostan, kjer bodo papeža Frančiška pričakali kustos samostana p. Mauro Gambetti, carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I., anglikanski primas nadškof Canterburyja Justin Welby, sirsko-pravoslavni patriarh Antiohije Efrem II., predstavnika muslimanov in Judov ter voditelj japonske budistične tradicije tendai. Vsi skupaj bodo odšli na samostansko dvorišče, kjer bodo že zbrani tudi drugi predstavniki Cerkva in svetovnih verstev ter umbrijski škofje. Ob 12. uri je predviden papežev pozdrav.

Sledilo bo skupno kosilo v refektoriju svetega samostana, ki se ga bo udeležilo tudi nekaj žrtev vojne. Predsednik Skupnosti sv. Egidija Marco Impagliazzo bo ob tem spomnil na 25. obletnico izvolitve patriarha Bartolomeja I.

Papež Frančišek se bo popoldne zasebno srečal z ekumenskim patriarhom, predstavnikom muslimanov, nadškofom Justinom Welbyjem, patriarhom Efremom II. in predstavnikom judovstva.

Ob 16. uri pa se bo na različnih krajih po mestu začela molitev za mir. V spodnji cerkvi bazilike sv. Frančiška bo potekala ekumenska molitev kristjanov. Uro kasneje se bodo predstavniki različnih verstev znova zbrali skupaj na trgu pred baziliko.

Ob 17.15 je na programu zaključna slovesnost. Zbrane bo najprej pozdravil asiški škof, sledila bodo sporočila ene izmed žrtev vojne, predstavnikov verstev in ustanovitelja Skupnosti sv. Egidija Andrea Riccardija. Ob sklepu bo na vrsti govor svetega očeta. Zatem bodo prebrali poziv k miru, ki ga bodo izročili otrokom različnih narodnosti. Sledili bodo še trenutek tišine za žrtve vojn, podpis poziva k miru in pozdrav miru.

Papež Frančišek naj bi se v Vatikan vrnil malo po pol osmi uri zvečer.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...