Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Mati Terezija (foto: Arhiv Ognjišča)
Mati Terezija

P. Kolodiejchuk: Svetost Matere Terezije je svetost za bogate in revne

| 02.09.2016, 14:14 Marjana Debevec

Priprave na kanonizacijo Matere Terezije, ki bo potekala v nedeljo dopoldne na Trgu sv. Petra, so v polnem teku. Včeraj so na pročelje bazilike sv. Petra obesili velik portret redovne ustanoviteljice, sliko pa bodo odkrili med kanonizacijsko slovesnostjo v nedeljo, 4. septembra. Na današnji tiskovni konferenci so pojasnili, da še ni mogoče napovedati romarjev, ki se bodo udeležili tega velikega dogodka v svetem letu usmiljenja. Razdeljenih pa je že 100 tisoč vstopnic za Trg sv. Petra.

»Mati Terezija je vedno udejanjala ljubezen do Jezusa, njeno delo za najbolj uboge med ubogimi pa je izhajalo iz globoke in pristne ljubezni do Gospoda«, je na tiskovni konferenci pred kanonizacijo povedala naslednica Matere Terezije s. Mary Prema Pierick. Pojasnila je tudi, da je bodoča svetnica svoje versko življenja živela kot veselje in privilegij. Ni zahtevala niti lastne sobe, ampak je spala v sobi skupaj z drugimi sestrami. »Po storjenih napakah nas je opogumljala, naj gremo naprej. Vedno sem čutila njeno navzočnost«, je dejala s. Mary. O njenem odnosu z Jezusom je povedala, da jo je vedno udejanjala. »Prva je ob petih zjutraj prihajala na molitev v kapelo. Vsak dan je dajala navodila sestram, kako na praktičen način živeti izkušnjo popoldne predanosti Gospodu. Njen nasmeh pa je bil najlepše darilo za Jezusa in za vse nas,«, je zatrdila.

In kako je živela uboštvo? Tako da je s sosestrami podelila vse, kar je imela. Vedno jo je namreč vodila misel, da smo vsi ustvarjeni, da bi ljubili in da bi bili ljubljeni.

Postulator za njeno kanonizacijo p. Kolodiejchuk pa je poudaril, da je prav, da bo Mati Terezija za svetnico razglašena v svetem letu usmiljenja, saj je se močno zavedala potrebe po Božjem usmiljenju. Obenem je izpostavil njeno povabilo k odpuščanju, ki ga je bila pripravljena ponuditi vsakomur. Vabila pa je tudi k ponižnosti pozabljanja, saj ni resničnega odpuščanja brez tega, da storjeno tudi pozabimo. Sama je pogosto hodila k spovedi, ne iz navade, ampak zaradi srečanja z Božjim usmiljenjem, je poudaril. Njena sposobnost odpuščanja pa je izvirala tudi iz dolgega obdobja duhovne teme, ki jo je prisililo, da je bila povsem odvisna od Gospodovega usmiljenja.

Lahko rečemo, da je Mati Terezija svetnica za vse, ker je bila sposobna podeliti Jezusovo trpljenje, je dejal. Leta 1943 je naredila zaobljubo, da Jezusa ne bo nikoli zavrnila in da ne nikoli bo rekla ne temi. V tem je bila po besedah postulatorja njena svetost. »Gre za svetost, ki je za vse: za uboge in za bogate, za naš čas, ki ga tako strašno pretresata nasilje in suša srca. Dokazuje namreč, da je zlo mogoče odpustiti in da je mogoče z usmiljeno Jezusovo roko premagati temo

Na tiskovni konferenci je bilo posebej ganljivo pričevanje Brazilca, ki je bil na priprošnjo Matere Terezija ozdravljen tumorja na možganih.

Še enkrat povejmo, da se bo slovesnost kanonizacije v nedeljo začela ob 10.30, neposredno pa jo bomo prenašali tudi preko valov Radia Ognjišče.

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...