Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
papež na seji komisije za Latinsko Ameriko (foto: Radio Vatikan)
papež na seji komisije za Latinsko Ameriko

Papež: Jezus nas osvobaja občutka zavrženosti

Svet | 31.08.2016, 12:22 Marjana Debevec

Papež Frančišek je za temelj premišljevanja današnje kateheze vzel evangeljski odlomek, v katerem Jezus ozdravi ženo, ki je trpela za krvotokom. Občudoval je njeno vero, ki jo je vodila do tega, da se je med množico ljudi dotaknila roba njegove obleke. Ob tem pa je zatrdil, da nas prav Jezus osvobaja občutka zavrženosti, v katerem se lahko znajdemo zaradi naših grehov.

Žena, ki je z močnim upanjem verjela, da jo Jezus lahko ozdravi, je bila zaradi svoje bolezni izločena iz družbe. Zato je veliko let trpela. Čutila pa je, da jo Jezus lahko osvobodi bolezni in stanja, v katerem se je znašla, je zatrdil Frančišek. »Ta primer nas spodbuja k razmišljanju o tem, kako pogosto gledamo na ženske. Vsi smo v nevarnosti, tudi krščanske skupnosti, da bi na ženskost gledali s predsodki in dvomi o njenem nedotakljivem dostojanstvu«, je dejal sveti oče in dodal, da nas prav evangeliji znova vračajo k resnici. Jezus je občudoval vero te žene, katere so se vsi izogibali, njeno upanje pa je preobrazil v odrešitev.

Evangelij tudi pripoveduje, da je Jezus ženo pogledal. Njegov pogled je poln nežnosti in usmiljenja, je dejal papež. »On ve, kaj se je zgodilo in si prizadeva za osebno srečanje z njo, kar je bilo v bistvo tisto, kar si je žena tudi želela«. Jezus jo torej ne le sprejme, ampak pokaže, da je vredna tega srečanja.

Osrednji del omenjene evangeljske pripovedi pa nam prikaže Jezusa, ki ženi pravi: Pogum, tvoja vera te je rešila. »Kolikokrat se tudi mi čutimo notranje zavrženi zaradi naših grehov; zagrešili smo namreč mnoge... Gospod pa nam pravi: Pogum! Pridi! Zame nisi zavržen, nisi zavržena. Pogum, ti si sin, ti si hči. To je trenutek milosti, trenutek odpuščanja in trenutek vključenosti v Jezusovo življenje in v življenje Cerkve«, je dejal Frančišek.

Jezus pa nas potem tudi osvobodi sramu tega, kar smo storili, saj nam pravi: Vstani in pridi, je dejal sveti oče. Podeli nam namreč popolno osvoboditev ter nam povrne dostojanstvo Božjih otrok.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...