Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Kevin Joseph Farrell (foto: Radio Vatikan)
Kevin Joseph Farrell

Škof Kevin Farrell o svoji novi funkciji

Cerkev po svetu | 18.08.2016, 10:45 Marta Jerebič

Prefekt novega vatikanskega Dikasterija za laike, družino in življenje, Američan Kevin Farrell, je vesel novega izziva. Ameriška jezuitska revija America ob tem piše, da je Frančišek izbral škofa Farrella, ker je znan kot pastir 'z vonjem po ovcah', ki je zadnjih 14 let zavzeto služil kot škof in že dolgo priganja k večji udeleženosti laikov v življenju Cerkve, sobratje v škofovski službi pa ga občudujejo kot človeka dialoga. Zaznamujeta ga preudarnost in pogum, pokazal pa je tudi precejšnjo izkušenost kot voditelj škofije Dallas, ki ima več kot milijon vernikov in proračun v višini 25 milijonov ameriških dolarjev.

Škof Farrell se je leta 1947 rodil v Dublinu na Irskem. Bil je član Kristusovih legionarjev, a jih je v 70-ih letih prejšnjega stoletja zapustil zaradi krize reda in drugačnega mišljenja, kot ga je imelo vodstvo. Odšel je v ZDA, kjer je opravljal več funkcij, leta 2001 je bil imenovan za pomožnega škofa v Washingtonu, leta 2007 pa za škofa v Dallasu. Ima več akademskih nazivov s področij filozofije, teologije, dogmatične in pastoralne teologije ter poslovnih in upravnih ved. Tekoče govori tudi italijansko in špansko.

Dikasterij, ki bo začel delovati 1. septembra, bo odgovoren za spodbujanje krščanskega življenja laikov, zakoncev, družin, mladih in njihovega poslanstva v Cerkvi in civilni družbi. Prav tako bo odgovoren za laiška združenja in gibanja v Cerkvi. Pod Farrellovim vodstvom bo delalo približno 35 ljudi, ki bodo razdeljeni v tri oddelke: za laike, družino in življenje. Statut, ki ga je odobril papež in je bil objavljen že 4. junija, predvideva, da bo imel dikasterij tudi tajnika, 'ki bi lahko bil laik', in tri laiške podtajnike, po eden za vsak oddelek.

»Počaščen sem, da me je sveti oče naprosil, da bi opravljal tako pomembno delo. Vedno sem se videl le kot škofa na škofiji, ki deluje za dobro tamkajšnjih oseb, toda ko prejmeš klic svetega očeta, ki ti reče, če bi delal nekaj takega, si lahko le osupel in počaščen hkrati,« je dejal za Radio Vatikan.

Nove službe se veseli: »Zdi se mi, da je to velik izziv, zlasti zato, ker je apostolska spodbuda papeža Frančiška Radost ljubezni tako pomembna in jo ves svet sprejema tako dobro. Razumljivo je, da bo področje družine pri mojem delu na prvem mestu, hkrati pa tudi spodbujanje službe laikov ter zagotavljanje, da bodo laiki dobivali v Cerkvi pravo mesto«.

Ko bo škof Farrell prišel v Rim, bo to drugi škof Farrell v Vatikanu. Njegov starejši brat, škof Brian Farrell, je namreč tajnik Papeškega sveta za spodbujanje edinosti kristjanov. »Tega se veselim. Že leta in leta sva duhovnika, pa še nikoli nisva delovala v istem mestu, zato bo to nekaj edinstvenega, bo sprememba,« je še dejal 68-letni škof Kevin Farrell.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...